A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення виконавчого комітету №7 «Про затвердження заходів щодо попередження жорстокого поводження та протидії торгівлі дітьми на 2020 рік»

Кількість переглядів: 300
Скликання: 7 скликання
Сесія: 3 виконком від 17.03.2020р.
Тип документу: Проєкт рішення виконавчого комітету
Дата: 15.03.2020
Номер документу: 7
Назва документу: Про затвердження заходів щодо попередження жорстокого поводження та протидії торгівлі дітьми на 2020 рік
Прикріплені файли:
  1. Проєкт рішення (0.06 МБ)

УКРАЇНА

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
 ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

 П Р О Є К Т   Р І Ш Е Н Н Я

 

від 19 березня 2020 року                                                                    № ____

 

 

Про затвердження заходів щодо

попередження жорстокого поводження

та протидії торгівлі дітьми на 2020 рік

 

 

    На виконання діючих нормативних документів з питань попередження насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми або існування загрози його вчинення, протидії торгівлі дітьми, працівниками Семенівської сільської ради та педагогічними працівниками проводиться робота, спрямована на попередження таких явищ по відношенню до дітей.

    Фактори ризику жорстокого поводження з дітьми: відсутність у дитини підтримки, відсутність у батьків навичок виховання дітей, психічне захворювання члена сім’ї без адекватного лікування, алкоголь і наркоманія, насилля в сім’ї.

   Є кілька видів жорстокого поводження з дітьми, але основним елементом, який об’єднує їх, є негативний емоційний вплив на дитину. Діти потребують передбачуваності, їм потрібно бути впевненими в тому, що батькам вкрай важлива їх безпека. Однак в неблагополучних сім’ях діти ніколи не можуть передбачити дії своїх батьків. Світ цих дітей непередбачуваний, це страшне місце без правил. Що зараз трапиться: чи дадуть йому ляпас, суворо закричать, проігнорують його? Чи буде вечеря сьогодні на столі? Ця невизначеність руйнує дощенту відчуття безпеки у дитини, і дає взамін почуття невизначеності і самотності.

   Протягом 2019 року здійснювалось обстеження сімей «групи ризику», з батьками проводились роз’яснювальні та профілактичні бесіди про недопущення жорстокого поводження стосовно дітей та про відповідальність за це.

    У 2019 році на облік в ЦНСП поставлено 4 сім’ї: Люх Наталії Леонідівни (с.Хажин, 1 дитина), Слюсар Валентини Вікторівни (с.Іванківці, 1 дитина), Федорець Ольги Вікторівни (с.Іванківці, 1 дитина), Ткачук Христини Броніславівни (с.Дубівка, 2 дітей). Стосовно сімей здійснюється соціальний супровід, надаються різні види послуг, застосовуються заходи впливу, зокрема щодо Федорець О.В. надіслано лист до поліції про притягнення її до адмінвідповідальності за ст.184 КУпАП України. Дітей з сімей Слюсар та Федорець тимчасово направлено в Радомишльску загальноосвітню санаторну школу-інтернат І-ІІІ ступенів, подальша доля дітей буде вирішуватись з огляду на дії батьків.

В результаті роботи сім’ю Ткачук Х.Б. знято з обліку. Всього протягом року знято з обліку в Центрі надання соціальних послуг 8 сімей, в яких виховуються 11 дітей :  на даний час цієї проблеми в цих сім’ях не існує, проте наслідки жорстокого поводження в дитинстві, як правило, залишаються з людиною впродовж всього життя.

Через жорстоке поводження щорічно гинуть  тисячі дітей. Це не лише умисні вбивства  - це загибель через опіки, падіння, утоплення, інші причини. Адже жорстоке поводження – це не лише насильство, а й неувага. В Житомирській області у 2019 році зафіксовано 92 випадки жорстокого поводження з дітьми (в 2018 – 56), 2 дитини перебувають на обліку як постраждалі від торгівлі людьми. Загинуло 20 дітей (у 2018 – 30 дітей), з них 3 внаслідок суїцидів, 1 дитину вбито, 16 дітей загинули внаслідок нещасних випадків.

   Протягом 2019 року Семенівською сільською радою отримано 10 повідомлень про вчинення насильства в сім’ї, свідками цих конфліктів є діти.

     Випадків торгівлі дітьми як одного з видів жорстокого поводження (використання як робочої сили, примушування до жебрацтва, бродяжництва, проституції, втягнення до азартних ігор, використання для усиновлення, використання для створення та розповсюдження порнографії тощо) зафіксовано не було.

   Готується до затвердження на сесії сільської ради Програма реалізації гендерної та сімейної політики на 2020 рік, в якій передбачено профілактичні заходи щодо насильства.

  Представники громади двічі в минулому році брали участь у семінарах, присвячених протидії торгівлі людьми. Завдяки роботі відділення соціальної сфери при Центрі надання соціальних послуг контроль за станом утримання дітей в сім’ях громади здійснюється частіше та ефективніше.

    Для профілактики жорстокого поводження з дітьми  необхідний комплексний підхід, лише спільні зусилля з боку педагогічних  та медичних працівників, старостатів, фахівців із соціальної роботи можна врятувати дитину від трагедії.

    З метою попередження жорстокого поводження та протидії торгівлі дітьми у 2020 році, на виконання підпункту 7 пункту «б» делеговані повноваження статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про протидію торгівлі людьми», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», виконком сільської ради

ВИРІШИВ:

  1. Взяти до відома інформацію спеціаліста відділу освіти, молоді та спорту, т.в.о. спеціаліста із захисту прав дітей Сидорової Т.В. про проведену роботу протягом 2019 року.
  2. Затвердити  заходи Семенівської сільської ради щодо попередження жорстокого поводження, протидії торгівлі дітьми на 2020 рік (додається).

3. Спеціалісту із захисту прав дітей, Центру надання соціальних послуг:

3.1. Посилити контроль за умовами проживання дітей, які перебувають на обліку в Центрі надання соціальних послуг.

3.2. У разі виникнення безпосередньої загрози життю та здоров’ю дитини в сім’ї вчасно вживати заходів щодо вилучення дитини та подальшого її влаштування.

4. Спеціалісту із захисту прав дітей забезпечити проведення інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на попередження жорстокого поводження, протидії торгівлі людьми, в тому числі під час проведення обласного етапу Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», Європейського дня із захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (18 листопада), Європейського дня боротьби із торгівлею людьми (18 жовтня).

5. Директорам закладів загальної середньої освіти забезпечити проведення правовиховної роботи з учнями щодо роз'яснення положень законів України «Про запобігання та протидію домашньому», «Про протидію торгівлі людьми»,  роз'яснення наслідків жорстокого поводження з дітьми в сім'ях.

6. Центру надання первинної медико-санітарної допомоги (Глушкова С.І.) оперативно ставити до відома спеціаліста із захисту прав дітей та Центр соціальної роботи про підозрілі травми у дитини,  факти ненадання дитині батьками медичної допомоги тощо.

5. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

 

 

Сільський голова                                                                  Н.В.   Семенюк

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконкому

Семенівської сільської ради

                         №

 

                                               ЗАХОДИ

Семенівської сільської ради щодо попередження жорстокого поводження, протидії торгівлі дітьми на 2020 рік

1. Забезпечити контроль за дотриманням вимог законів України «Про запобігання та протидії домашньому насильству», «Про протидію торгівлі людьми», постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 22.08.2012 № 783 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми».

                                                                                           Центр соціальної роботи

                                                                               Спеціаліст із захисту прав дітей

                                                     Директори закладів загальної середньої освіти

                                                                                                     Протягом року

2. Брати участь у семінарах для об’єднаних територіальних громад по питаннях здійснення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, здійснення заходів щодо захисту дітей від жорстокого поводження, або загрози його вчинення та вжиття невідкладних заходів по захисту постраждалих дітей.

                                                                                                                                               Спеціаліст із захисту прав дітей

                                                                                                Протягом року

 

3. Забезпечити підвищення кваліфікації спеціалістів з питань захисту дітей об’єднаних територіальних громад в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Житомирської обласної державної адміністрації та Житомирської обласної ради.

                                                                               Спеціаліст із захисту прав дітей

                                                                                                     Червень 2020 року

4. Продовжувати здійснювати контроль за умовами проживання дітей, які перебувають на обліку в Центрі надання соціальних послуг, у разі виникнення безпосередньої загрози життю та здоров’ю дитини в сім’ї вчасно вживати заходів щодо вилучення дитини та подальшого її влаштування.

Центр соціальної роботи

                                                                        Спеціаліст із захисту прав дітей

Протягом року

 

5. Забезпечити:

- проведення з учасниками навчально-виховного процесу виховну роботи із запобігання та протидії домашньому насильству;

- проведення інформаційно-просвітницькі заходи з учасниками навчально-виховного процесу з питань запобігання та протидії домашньому насильству, у тому числі стосовно дітей та за участю дітей, приділяючи особливу увагу формуванню небайдужого ставлення учнів до постраждалих дітей, усвідомлення необхідності невідкладного інформування вчителів про випадки домашнього насильства, що стали їм відомі;

- організацію роботи практичного психолога та/або соціального педагога з постраждалими дітьми;

Директори закладів загальної середньої освіти

                     Протягом року

6. Організувати :

- забезпечення у разі виявлення тілесних ушкоджень забезпечують в установленому порядку проведення медичного обстеження постраждалих осіб;

- направлення у разі виявлення ушкоджень сексуального характеру постраждалих осіб на тестування на ВІЛ-інфекцію;

- надання медичну допомогу постраждалим особам з урахуванням індивідуальних потреб;

- інформування постраждалих осіб про заходи та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися.

Центр первинної медико-санітарної підготовки

Протягом року

 

7. Забезпечити взаємоінформування та взаємодію з суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері протидії домашньому насильству, не пізніше однієї доби про виявлені факти домашнього насильства, з дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом.

Директори закладів загальної середньої освіти

Центр первинної медико-санітарної підготовки

Спеціаліст із захисту прав дітей

Бердичівський відділ поліції ГУНП в Житомирській області (за згодою)

                     Протягом року

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь