A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Реєстрація пасік та щорічні ветеринарно-санітарні обробки

Дата: 01.05.2023 12:32
Кількість переглядів: 93

Реєстрація пасік та щорічні ветеринарно-санітарні обробки

 

Шановні пасічники !

 

Враховуючи проблематику та певну не урегульованість питань, які виникають під час організації господарської діяльності у такій галузі сільського господарства, як бджільництво, Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області надає до вашої уваги інформацію щодо реєстрації пасік та щорічних ветеринарно-санітарних обробок.

Відповідно до ч. 3 ст.13 Закону України «Про бджільництво» - Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування.

Згідно з порядку реєстрації пасік, визначеному наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338, в першу чергу власник пасіки звертається до територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (на території Бердичівського району -  Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області) з ветеринарно-санітарним паспортом пасіки, у якому власником пасіки вказуються відомості про власника пасіки та її характеристику. Попередньо ветеринарно-санітарний паспорт пасіки необхідно придбати. До паспорта додаються заяви про видачу ветеринарно-санітарного паспорта та державну реєстрацію потужності оператора ринку харчових продуктів. Після отримання територіальним органом компетентного органу в письмовій або електронній формі заяви про видачу паспорта пасіки та заповненого паспорта пасіки посадова особа територіального органу Держпродспоживслужби вносить інформацію до Реєстру паспортів пасік та здійснює видачу паспорта.

З метою заповнення Додатку до ветеринарно-санітарного паспорта пасіки зокрема внесення даних  про стан здоров'я бджіл, стан їх розвитку, внесення відміток за результатами ветеринарно-санітарних заходів та інше бджоляр звертається до  обласної  державної лікарні ветеринарної медицини або її структурного підрозділу (територіального відділу).

Ветеринарним спеціалістом структурного підрозділу обласної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться клінічний огляд 100% бджолосімей на пасіці (в разі коли захід проводиться на пасіці вперше). Проводиться відбір та пакування  біологічних матеріалів від 10% бджолосімей для здійснення лабораторних досліджень, складаються супровідні документи для направлення на дослідження до регіональної лабораторії Держпродспоживслужби або її структурних підрозділів, складається акт обстеження пасіки.

В разі наявності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки можливо за кошти державного бюджету щорічно здійснювати планові лабораторні дослідження на наступні хвороби бджіл: Американський гнилець, Європейський гнилець, Нозематоз,  Акарапідоз, Варооз (Варроатоз). Для цього пасічнику до 15 числа травня місяця необхідно звернутися до  обласної державної лікарні ветеринарної медицини або її структурного підрозділу (територіального відділу) щоб необхідні лабораторні дослідження бджіл були включені до плану протиепізоотичних заходів на наступний рік.

Наступним шляхом є реєстрація пасіки у органах місцевого самоврядування. Вона проводиться, за заявою про реєстрацію пасіки  власника пасіки або уповноваженої ним особи в день звернення. До заяви додається засвідчена заявником копія ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.

У разі припинення діяльності пасіки її власник або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів письмово інформує про це орган місцевого самоврядування де зареєстровано пасіку та територіальний орган Держпродспоживлужби, що здійснював видачу паспорта пасіки. Територіальний орган Держпродспоживслужби протягом п'яти календарних днів у Реєстрі паспортів пасік змінює статус пасіки із зареєстрованої на ліквідовану.

 Паспорт пред’являється при продажу і обміні воскосировини, купівлі  вощини і є підставою для видачі ветеринарних свідоцтв при вивезенні  (продажу)  бджіл і продуктів бджільництва.

Звертаємо Вашу увагу, що щорічний весняний облік пасік здійснюються до 15 травня поточного року, результати обліку та здійсненні ветеринарно-санітарні заходи вносяться в додаток до паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу (Територіальні установи Держпродспоживслужби)  котрі засвідчують її ветеринарно-санітарний стан.

У разі перевезення (кочівлі) пасіки на адміністративну територію іншого органу місцевого самоврядування власнику пасіки або уповноваженій ним особі необхідно проінформувати про це органи самоврядування. Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин.

Разом з тим потрібно знати, що при переміщенні пасіки до місць медозбору (за межі територіальної громади) необхідно звернутись до структурних підрозділів обласної державної лікарні ветеринарної медицини, для отримання ветеринарного документа на переміщення пасіки в межах адміністративного району - це ветеринарна довідка, за межі адміністративного району ветеринарне свідоцтво Ф-1. Після прибуття до місць медозбору звернутись з даним документом до органів місцевого самоврядування де тимчасово буде розміщена пасіка для тимчасового взяття на облік пасіки за місцем розташування.

Мед та продукти бджільництва отримані від власних чи фермерських господарств можна реалізувати на агропродовольчому ринку в межах адміністративного району за наявності довідки місцевої установи ветеринарної медицини (за межами району – ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку) та наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь