A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення виконавчого комітету №3 «Про підсумки діяльності бібліотек  Семенівської територіальної громади»

Кількість переглядів: 64
Скликання: 8 скликання
Сесія: 18
Тип документу: Проєкт рішення виконавчого комітету
Дата: 12.10.2022
Номер документу: 3
Назва документу: Про підсумки діяльності бібліотек  Семенівської територіальної громади
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.03 МБ)
  2. Файл 2 (0.04 МБ)

 

Україна

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

ПРОЕКТ    РІШЕННЯ
 

 


 

від  __ жовтня 2022 p.                                                                №

Про підсумки діяльності бібліотек  Семенівської територіальної громади

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» заслухавши інформацію бібліотекаря села Семенівка, Семенівської сільської ради Галини Білоус Г., про підсумки діяльності бібліотек Центру культури і дозвілля Семенівської сільської ради за 2022 рік, виконком сільської ради

ВИРІШИВ:

       1.Інформацію бібліотекаря Білоус Галини Григорівни про підсумки діяльності бібліотек Центру культури і дозвілля Семенівської сільської ради за 2022 рік прийняти до відома,  що додається.

       2.Роботу бібліотек  Центру культури і дозвілля Семенівської сільської ради вважати задовільною.

      3.Бібліотечним працівникам  Центру культури і дозвілля Семенівської сільської ради:

-  сприяти виробленню нової моделі бібліотеки, яка функціонуватиме в умовах воєнного стану;

- удосконалювати  та впроваджувати нові форми для залучення  всіх верств мешканців територіальної  громади, зокрема людей з особливими потребами;

- здійснювати заходи для підвищення ефективності діяльності бібліотек через урізноманітнення і впровадження нових послуг і продуктів.

     4. Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.

 

     Сільський голова                                                           Наталія СЕМЕНЮК

Додаток                                                                                                                                               до рішення виконкому сільської ради                                                                                       від ___10.2022р. № ___

 

Про підсумки діяльності бібліотек Центру культури і дозвілля Семенівської сільської ради за 2022 рік

  

Послугами  бібліотек  громади у звітному періоді скористалися 1713 читачів.

Керуючись вимогами часу,  бібліотеки ЦКіД активно популяризували  у громаді  книгу, читання і весь спектр наявних бібліотечних  послуг.  Це користування фондами бібліотеки, користування соціальною мережею, проведення тематичних майстер-класів,   книжкових виставок та масових заходів.

          Одним з пріоритетів діяльності бібліотеки є робота з людьми з обмеженими фізичними можливостями, з багатодітними сім’ями, з дітьми з неповних сімей та внутрішньо переміщеними особами. На «домашньому абонементі» бібліотекою обслуговуються користувачі похилого віку, які за станом здоров’я самостійно не можуть відвідувати бібліотеки.  

          Проводиться  плідна  співпраця з школами та дитячими садочками. Були організовані спільні літні читання, тематичні майстер-класи, розважальні та спортивні заходи.

Впродовж  року  у бібліотеках  громади  проведено презентації, екскурсії,   години цікавої інформації, народознавства.  Арсенал форм і засобів масової роботи, яка проводилась бібліотекою надзвичайно широкий. Систематично організовувались книжкові виставки, огляди літератури, літературні години, відзначення державних свят, ювілейних дат видатних історичних діячів, відомих зарубіжних та українських письменників.

В Міністерстві культури та інформаційної політики України, наголосили щодо необхідності вилучення книжок з бібліотек, що містять заклики до ворожнечі та ліквідації суверенності України. Першочергово, було рекомендовано вилучити з бібліотек видання, зміст яких спрямовано на: ліквідацію незалежності України; посягання на права і свободи людини; пропаганда насильства; вчинення терористичних актів; розпалювання расової, релігійної ворожнечі. Окрім того, наголошує на вилученні літератури, яка містить виправдовування визнання  правомірною заперечення збройної агресії російської федерації проти України, де повномасштабну війну називають внутрішнім конфліктом, «громадянською війною», заперечують тимчасову окупацію частини території України. Також в бібліотеках не рекомендують зберігати видання, в яких пррославляють осіб, що мають безпосередній  стосунок до війни проти України: представників збройних формувань російської федерації; озброєних банд та груп найманців, яких керує російська федерація; представників окупаційної адміністрації російської федерації. У відомстві було вказано перелік видавництв, які потрапили під санкції в Україні. В зв'язку з чим, було вилучено та знято з полиць 10 561 екземпляр книжок по всіх бібліотеках Центру культури і дозвілля Семенівської сільської ради: бібліотека села Закутинці – 357 екземплярів;  бібліотека села Великі Низгірці – 1662 екземплярів; бібліотека села Красівка – 559 екземплярів; бібліотека села Іванківці – 3076 екземплярів; бібліотека села Семенівка – 1375 екземплярів; бібліотека села Терехове – 1732; бібліотека села Хажин – 1800 екземплярів.                                             

Невід′ємною частиною діяльності бібліотеки є краєзнавча робота, яка відіграє важливу роль у формуванні патріотичних почуттів, гордості за свій рідний край та його людей. Протягом року в бібліотеці проводилось ряд заходів із популяризації краєзнавчої літератури.                                                                                                            Бібліотеки  Семенівської сільської ради   підключені до мережі Інтернет, протягом року  послугами  скористалися -  124 відвідувачі.                                                                                      Є сторінка в соц. мережі  facebook де розміщується інформація про проведену роботу бібліотек.                                                                                                                                     З метою покращення надання послуг користувачам бібліотеки та якісного проведення  заходів для дітей та дорослих, а також для їх фото та відео фіксації й висвітлення в засобах масової інформації, активно використовували  проектор,  фото-відеокамери та комп’ютери в бібліотеках громади.                                                                                                   

На  ігрових  майданчиках,  на літній період, було  продовжено раніше започатковану акцію  «Бібліотека під відкритим небом», де  діти, і дорослі мали можливість переглянути  чи вибрати книгу для читання.                                                                                                                               Щоб йти поруч із сучасним користувачем, бібліотечні фахівці активно опановують нові інформаційні технології та сервіси.

Основні завдання бібліотек подальшому розвитку в умовах децентралізації.

Взяти за основу  діяльності програму дій, викладену в Стратегії розвитку бібліотек в Україні до 2025 року.

- Сприяти виробленню нової моделі бібліотеки, яка функціонуватиме в умовах воєнного стану.

- Удосконалювати та впроваджувати нові форми  для залучення  всіх верств мешканців територіальної  громади, зокрема людей з особливими потребами.

- Здійснювати заходи для підвищення ефективності діяльності бібліотек через урізноманітнення і впровадження нових послуг і продуктів.

 

     

Секретар сільської ради                                           О.М.Гортовлюк

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь