Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення виконавчого комітету №4 «Про роботу Центру надання соціальних послуг»

Кількість переглядів: 41
Скликання: 8 скликання 2023 року
Сесія: 1
Тип документу: Проєкт рішення виконавчого комітету
Дата: 09.01.2023
Номер документу: 4
Назва документу: Про роботу Центру надання соціальних послуг
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.05 МБ)

Україна

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

                                                                                            ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

ПРОЄКТ   Р І Ш Е Н Н Я

 

від    _____  січня  2023 р.                                                                         №

 

Про роботу Центру надання соціальних послуг

                 

Заслухавши  та обговоривши інформацію Носової Т.М., завідувача Центру надання соціальних послуг (ЦНСП) Семенівської сільської ради,  «Про роботу Центру надання соціальних послуг», яка ознайомила присутніх з його діяльністю, виконком   Семенівської сільської  ради відмічає, що роботу ЦНСП організовано відповідно до вимог Закону України «Про соціальні послуги», з урахуванням Постанов Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 587 "Про організацію надання соціальних послуг», від 03.05.2020 року «Деякі питання діяльності центрів надання соціальних послуг», наказу Міністерства соціальної політики в Україні № 760 від 13.11.2013 року «Про затвердження Державного стандарту догляду вдома» та п.2 ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

Згідно з Положенням у структурі ЦНСП 14 штатних одиниць: 3 (три) фахівця з соціальної роботи, 9 (дев’ять) соціальних робітників, 1 (один) психолог. З березня місяця і по цей час відбуваються зміни у фактичній чисельності працівників: три особи виїхали за кордон на невизначений термін. На сьогодні у ЦНСП працює 10 осіб.

Станом на 01.01.2023 року соціальними робітниками обслуговується 83 одинокі особи. З них: 57 – жінки; громадяни віком від 80-ти років і старші – 39 осіб; 17 людей з інвалідністю, три особи – постраждалі від аварії на ЧАЕС. Працювало у відділенні 9 соціальних робітників з орієнтовним навантаженням по 9,2 громадянина на одного працівника. Станом на 01.01.2023 року 18 осіб отримували соціальні послуги на платній основі, від яких отримано кошти в сумі 20138,38 грн. за 797 соціальних послуг.

Під соціальним супроводом перебуває 17 сімей, в яких виховується 54 дитини. У 2022 році жодної сім’ї не було знято з обліку, що пов’язано  із введенням військового стану. 

З березня 2022 року зявилася нова категорія людей, які отримують соціальні послуги і потребують соціального супроводу – ВПО. Робота з цими родинами призводить до найбільшого навантаження і найбільше вимагає зусиль і часу. Навесні 2022 року обліковувалось майже 450 осіб цієї категорії. Станом на 01.01.2023 року на території громади проживало 106 осіб. Створена база з числа ВПО, щотижнево дані поновлюються через старост і працівників сектору соціального захисту, постійно вивчаються потреби цих сімей.

      Таким чином, згідно статистичних даних за звітний період, роботою було охоплено 99 сімей, про що складено відповідні акти, з них:

- 29 актів на сімї, які опинилися у складних життєвих обставинах;

- 6 актів по випадкам домашнього насильства;

- 4 акти по встановленню опікунства над повнолітніми;

- 3 акти для оформлення одиноких людей в геріатричний інтернат;

- 19 актів на сімї, в яких є ризик соціального сирітства і які перебувають на контролі;

- 38  актів на сім’ї ВПО.

      Системно відбувається допомога та підтримка малозахищених верств населення шляхом гуманітарної допомоги від релігійних та благодійних організацій.

      Так, лише у жовтні-листопаді 2022 року від ЮНІСЕФ було отримано допомоги на суму 178354,04 грн. Вся допомога орієнтована переважно на підтримку ВПО.

Всі соціальні працівники забезпечуються засобами захисту: маски, гумові рукавички, антисептичні серветки, миючі засоби тощо.

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» ЦНСП продовжує системно працювати і продовжує впроваджувати інноваційні соціальні послуги.

Так, з травня 2022 року було впроваджено проведення груп у форматі взаємопідтримки і допомоги для родин, у тому числі ВПО, у трьох локаціях: с. Іванківці, с. Хажин, с. Закутинці. До проведення зустрічей залучалися різні спеціалісти та фахівці – психологи, юристи, представники фондів і громадських організацій, поліції, соціального захисту, митці.

У с. Іванківці група взаємопідтримки ініціювала проект і сьогодні там здійснюється пошиття дитячих і дорослих зимових пледів. Ініціатива має назву «Швейна майстерня «Сильні разом!»

Рішенням сесії VIII скликання від 26.05.2021 року № 220 внесено зміни до Положення про Центр надання соціальних послуг відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 року № 2229-VIII. При ЦНСП створено спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, введено посаду психолога. Для ефективного продовження цієї діяльності у с. Іванківці створено Безпечний Простір, метою якого є підтримка психосоціального здоров’я жінок і дівчат під час війни. Для цього проведено ремонтні роботи у приміщенні ФАПу, кімнати обладнано меблями, створено куточок для прийому їжі. Передбачається, що будівля буде використовуватись для проведення зустрічей і впровадження активностей жінок для розвитку і підтримки громади під час війни, протидії гендерно зумовленому насильству.

 

Всі інноваційні соціальні послуги реалізовувались завдяки залученню позабюджетних коштів.

З метою підвищення ефективності роботи і системності Центр співпрацює зі службою у справах дітей, поліцією, управлінням праці та соціального захисту населення, закладами охорони здоров’я, центром пробації, безоплатною вторинною правовою допомогою, громадськими організаціями.

Враховуючи вищевказане, виконком  сільської  ради

 В И Р І Ш И В:

 1. Вважати  роботу Центру надання соціальних послуг Семенівської сільської ради задовільною.

    

 2. Завідувачу Центру надання соціальних послуг Носовій Т.М.:

2.1. вести системний облік громадян, які обслуговуються соціальними робітниками на території сільської ради та громадян, які потребують обслуговування з метою покращення або відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя;

2.2. забезпечити своєчасне виявлення, облік, проведення соціального інспектування та соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах;

2.3. надавати комплексну соціальну допомогу сім’ям з дітьми (отримання державної соціальної допомоги, здійснення юридичного захисту тощо);

2.4. брати участь у комплексних профілактичних заходах з метою запобігання безпритульності, бездоглядності та правовпорушень серед неповнолітніх;

2.5. координувати діяльність мобільної кризової служби з протидії домашнього насильства, запровадити просвітницьку роботу з жінками з профілактики гендерно зумовленого насильства.

 

3. Соціальним робітникам Шамрай Валентині Biктopiвні, Чучавіній Олександрі Степанiвні, Антонь  Свiтлані Володимирiвні, Шевчук Тетяні Василiвні, Бойко Тетяні Віталіївні, Кулачок Валентині Миколаївні, Крижбі Альоні Петрівні, Коваль Валентині Олексіївні:

3.1. своєчасно подавати завідувачу Центру місячні звіти з обслуговування громадян вдома, поновляти документи в особових справах згідно графіку;

3.2. надавати платні соціальні послуги відповідно до Положення про умови та порядок надання платних соціальних послуг, затвердженого рішенням виконавчого комітету Семенівської сільської ради  від  20.07.2017 року № 49.

 

4. Фахівцям з соціальної роботи Мисик Оксані Іванівні, Бею Роману Вікторовичу:

4.1. здійснювати системне інспектування сімей, які стоять на обліку в сільській раді спільно з предстаниками органів місцевого самоврядування, ювенальною превенцією Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області; складати акти обстеження  матеріально-побутових умов проживання, робити оцінку потреб сімей, у тому числі ВПО;

4.2забезпечити проведення профілактично-просвітницької роботи серед  дітей, схильних до правопорушень і бродяжництва та сімей, які опинились у складних життєвих обставинах для попередження жорстокого поводження, насильства, протидії торгівлі людьми;

4.3. впроваджувати нові технології соціального  супроводу згідно з вимогами Закону України «Про соціальні послуги», системно підвищувати свій професійний рівень та кваліфікаційні навички.

 

5. Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.

 

 

 

 

Сільський голова                                                              Наталія СЕМЕНЮК

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь