Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення сесії №9 «Про затвердження Програми щодо забезпечення  безпечного та якісного харчування дітей та підлітків організованих колективів  Семенівської сільської ради на 2023-2025 роки»

Кількість переглядів: 36
Скликання: 8 скликання 2023 року
Сесія: 21
Тип документу: Проєкт рішення сесії
Дата: 13.01.2023
Номер документу: 9
Назва документу: Про затвердження Програми щодо забезпечення  безпечного та якісного харчування дітей та підлітків організованих колективів  Семенівської сільської ради на 2023-2025 роки
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.06 МБ)

 

УКРАЇНА

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

  ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

 

Двадцять перша сесія                                                    VIII скликання

 

від __ ____ 2023 р.                                                            _____

 

 

Про затвердження Програми

щодо забезпечення  безпечного та якісного

харчування дітей та підлітків організованих

колективів  Семенівської сільської ради

на 2023-2025 роки

Керуючись  ст.31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організацій харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

        1. Затвердити Програму щодо забезпечення  безпечного та якісного харчування дітей та підлітків організованих колективів  Семенівської сільської ради на 2023-2025 роки (додається).

        2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності та гуманітарних питань (освіта, фізичне виховання, культура, охорона здоров’я та соціальний захист).

 

 

Сільський голова                                                       Наталія СЕМЕНЮК

 

 

 

                                                                                                         

 

 Додаток

                                                                                         до рішення сільської ради

                                                                                             від  __.__.2023 р. №___

Програма

щодо забезпечення  безпечного та якісного харчування

дітей та підлітків організованих колективів

Семенівської сільської ради

на 2023-2025 роки

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

1.

Ініціатор

Розроблення

програми

Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в

 Житомирській області

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Рішення обласної ради №1726 від 18.12.2019 року

3.

Розробник програми

Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

4.

Співрозробники програми

Відділ освіти, молоді та спорту

Семенівської сільської ради

5.

Відповідальний виконавець програми

Відділ освіти, молоді та спорту

Семенівської сільської ради

6.

Учасники програми

Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в

 Житомирській області

Семенівська сільська рада

Освітні заклади

7.

Терміни реалізації програми

2023-2025 роки

7.1

Виконання програми

(для довгострокових програм)

Забезпечення якісним харчуванням дітей.

           

        

8.

Перелік місцевих бюджетів, які приймають участь у виконанні програми (для комплексних програм)

Обласний бюджет, бюджет об’єднаної територіальної громади

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації

500 тис.грн.

9.1

В тому числі бюджетних коштів, з них:

500 тис.грн.

 

- коштів державного бюджету

-

 

- коштів обласного бюджету

-

 

- коштів бюджету ОТГ

500 тис.грн.

10.

Основні джерела фінансування програми

Місцевий бюджет

 

 

 

 

 

  Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована Програма

        На сьогодні організацію харчування в загальноосвітніх навчальних закладах регламентують ряд нормативних та законодавчих документів. Серед них: Постанова Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021 р. «Про затвердження норм та Порядку організацій харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»; «Санітарні норми і правила № 42-123-4177-86 «Умови, терміни зберігання продуктів, що особливо швидкопсуються», Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів», наказ від 17.04.2006 р. № 298/227 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

        В загальноосвітніх навчальних закладах області, на виконання Закону України «Про охорону дитинства», за рахунок місцевих бюджетів організоване безкоштовне одноразове гаряче харчування учнів 1-4 класів. Аналіз організації харчування свідчить про недотримання норм харчування на одну дитину в день, і насамперед, через недостатнє фінансування.

Фізіологічні норми споживання основних продуктів таких як м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, овочі, фрукти тощо не виконуються, харчування дітей залишається незбалансованим.

        В 1 півріччі поточного року фахівцями служби області проведено 1793 перевірки дитячих та підліткових закладів, в яких організовано харчування дітей, в 610 (34%) із них виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

        В ході державного санітарно-епідеміологічного нагляду за організацією харчування дітей організованих колективів досліджено:

– 2053 готові страви на калорійність, у 119 випадках (5,8%) встановлено заниження калорійності;

– 571 страва на якість термічної обробки, відхилень не виявлено;

– 221 страва на вміст вітаміну «С», у 23 випадках (10,4%) мало місце порушення вітамінізації;

– 2694 проби страв на мікробне забруднення, 76 зразків (2,8%) не відповідали нормативним показникам;

– 17532 змиви на наявність умовно-патогенної мікрофлори, у 771 (4,4%) висіяна кишкова паличка із страв, обладнання, рук, одягу кухарів.

За порушення вимог санітарного законодавства на відповідальних осіб накладено 494 штрафи, вилучено з реалізації 344 кг неякісних та небезпечних харчових продуктів.

     Вищевикладене свідчить, що в організації харчування школярів залишається невирішена ціла низка важливих питань щодо харчування дітей організованих колективів. Це в першу чергу достатнє фінансування, охоплення гарячим харчуванням учнів старших класів, забезпечення належної якості харчового раціону, рівня санітарно-освітньої та роз’яснювальної роботи серед дітей з боку вчителів, батьків, медичних працівників з питань гігієни харчування, дотримання правил особистої гігієни, тощо.

      Запорукою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в дитячих колективах є чіткий та дієвий контроль за суворим дотримання чинного законодавства при організації харчування організованих груп дітей з боку фахівців державної санітарно-епідеміологічної служби, керівництва навчальних закладів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ,

 

Мета Програми

     Здорова дитина – надбання країни. І харчування має дуже важливу функцію – забезпечення дитячого організму основними поживними речовинами для підтримання життєдіяльності, росту, розвитку, підтримання імунітету – власне, збереження здоров’я дитини.

    Період дитинства і юності супроводжується високою швидкістю росту і розвитку дитини, підвищеною руховою активністю. Все це потребує повноцінного харчування, максимальної збалансованості харчових раціонів, забезпечення білками тваринного походження з високою біологічною цінністю і повним набором незамінних нутрієнтів.

    Наприклад, відсутність або дефіцит у раціоні харчування м’яса чи м’ясних продуктів призводить до розвитку у дітей залізодефіцитних анемій. Нестача риби, морепродуктів сприяє розвитку йодзалежних захворювань, відставання розумового розвитку, зниження процесів розумової працездатності, пам’яті, інтелекту та імунітету. Дефіцит овочевої продукції призводить до гіповітамінозів та авітамінозів, тощо.

     Закон збалансованого харчування передбачає постійне надходження в організм необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів та інших важливих поживних речовин, кожній із яких належить своя особлива роль в обмінних процесах організму. При цьому звертають увагу на забезпечення потреби не лише в основних харчових речовинах – білках, жирах і вуглеводах, але і на цілий ряд компонентів, які не синтезуються людським організмом, але є необхідними для правильного обміну речовин. До цих речовин відносяться: незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини і мікроелементи.

     Однак, слід зазначити, що при всій важливості основних і незамінних харчових речовин, для правильного перебігу обмінних процесів їх надлишок в харчуванні, як і нестача, шкідлива для людського організму, особливо для дитячого.

 

Завдання Програми та результативні показники

Основними завданнями є:

  • покращення роботи мережі харчоблоків закладів освіти шляхом поліпшення їх матеріально-технічної бази, використання всіх наявних площ їх виробничих приміщень відповідно до виробничих процесів та переліку і обсягу страв, що готуються, забезпечення харчоблоків достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання, кухонного та столового посуду, інвентарю  тощо;
  • впровадження сучасних новітніх технологій приготування страв, у тому числі за оновленими рецептурами тощо;
  • удосконалення професійного рівня працівників харчоблоків закладів освіти з питань організації якісного та безпечного харчування дітей, гігієнічних знань, дотримання правил особистої гігієни, своєчасного проходження обов’язкового профілактичного огляду;
  • дотримання вимог усіма учасниками торгів щодо обов’язкової державної реєстрації потужності та /або наявності експлуатаційного дозволу;
  • забезпечення виконання  норм харчування дітей у різних  типах закладів відповідно до вимог чинного законодавства з урахуванням вікових особливостей та енергозатрат дітей;
  • забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у закладах освіти, де здійснюється харчування дітей;
  •       розроблення і погодження чотиритижневих сезонних меню та контроль за їх дотриманням з урахуванням вимог чинного законодавства;
  • здійснення  лабораторних досліджень питної води, продовольчої сировини, харчових продуктів та готових страв у закладах для підтвердження їх  безпечності та якості.

 

Очікувані результати виконання Програми:

Виконання Програми дасть змогу:

- забезпечити зміцнення здоров'я дітей, знизити рівень їх соматичної захворюваності, у т.ч. і хронічними хворобами, підвищити імунітет та рівень стресостійкості дітей;

- забезпечити гармонійний фізичний та психологічний розвиток дітей;

- забезпечити профілактику виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в закладах освіти області;

- зменшити ризик негативного впливу на здоров’я дітей вживання ними  неякісних та фальсифікованих харчових продуктів;

- забезпечити дітей повноцінним збалансованим харчуванням.

Комплексний план із забезпечення  матеріально - технічної бази харчоблоків (приміщень для приготування страв) та організації харчування дітей відповідно до санітарних вимог є невід’ємною частиною програми.

 

 

Секретар ради                                                        Олена ГОРТОВЛЮК

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь