Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення сесії №19 «Про затвердження Програми розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки»

Кількість переглядів: 5
Скликання: 8 скликання 2023 року
Сесія: 29
Тип документу: Проєкт рішення сесії
Дата: 13.12.2023
Номер документу: 19
Назва документу: Про затвердження Програми розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки
Прикріплені файли:

Україна

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

П Р О Є К Т  Р І Ш Е Н Н Я

 

Двадцять дев'ята сесія                                                               VIІΙ скликання

 

від  грудня 2023 р.                                                                       № ____

 

 

Про затвердження Програми розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки

                                                             

З метою проведення цілісної молодіжної політики, створення сприятливих передумов для життєвого самовизначення та самореалізації молодих громадян, підтримки їхньої інноваційної діяльності, розвитку громадських об’єднань на території Семенівської сільської територіальної громади, відповідно до Законів України «Про фізичну культуру та спорт», «Про основні засади молодіжної політики», «Про основні засади молодіжної політики», «Про позашкільну освіту», «Про освіту» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 року № 1669-р «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2021-2025 роки,  на виконання Указу Президента України «Про Національну молодіжну стратегію до 2030 року», керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

          1. Затвердити Програму розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки (додається).

2. Головним розпорядником коштів та відповідальним за реалізацію Програми розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки визначити Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                               Наталія СЕМЕНЮК

                                                                                                  Додаток

                                                                                        до рішення сільської ради

                                                                                             від 20.12.2023 р. № ___

 

Програма розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки (далі – Програма)

I. Паспорт Програми

1.

Ініціатор розроблення Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

2.

Розробник Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

3.

Співрозробник Програми

Семенівська сільська рада

4.

Підстава для розроблення Програми

Закони України «Про фізичну культуру та спорт», «Про основні засади молодіжної політики», «Про позашкільну освіту», «Про освіту»

5.

Відповідальний виконавець Програми

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

6.

Учасники програми

Семенівська сільська рада, громадські та молодіжні організації

7.

Термін реалізації програми

2024-2025 рр.

8.

Перелік бюджетів, які беруть

участь у виконанні Програми (для комплексних програм)

Бюджет Семенівської сільської територіальної громади та інші кошти, не заборонені чинним законодавством

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для

реалізації Програми

В межах фінансових можливостей

 

ІІ. Проблеми, на розв'язання яких спрямована Програма

Молодь є важливою складовою суспільства, носієм інтелектуального потенціалу, визначальним фактором соціально-економічного прогресу. Молодіжна політика інтегрує в собі усі інші сфери відповідальності по роботі з молоддю: освіта, працевлаштування та ринок праці, культурний розвиток, соціальний захист, передбачає використання існуючої структури і формування нової, з урахуванням функцій різних відповідальних суб’єктів на рівні громади. Проте, незважаючи на певні позитивні зміни, які відбуваються в молодіжному середовищі громади, все ще існують проблеми. Зокрема погіршуються показники здоров’я молодих громадян, не подолана демографічна криза, спостерігається тенденція щодо поширення в молодіжному середовищі шкідливих звичок, збільшується рівень трудової міграції. Рівень громадської активності, самоорганізації та громадянської свідомості залишається на низькому рівні. Освітній потенціал молоді значною мірою не реалізується через невідповідність між попитом та пропозиціями на ринку праці. Молодь, в сільській місцевості майже не охоплена змістовним дозвіллям.

                                   

Проблеми, на розв’язання яких спрямована програма:

- низький рівень культури здорового способу життя та раціонального природокористування переважної частини молоді;

- повільні темпи розвитку молодіжного підприємництва;

- високий рівень попиту молоді щодо неформальної освіти;

- несистемний характер формування ідентичності й громадянськості молоді;

- відсутність ефективного механізму формування й реалізації молодіжної політики на засадах громадянського суспільства.

 Характер зазначених проблем свідчить про високий ступінь їх взаємної обумовленості і визначає нагальну необхідність фахової підготовки та затвердження Програми на 2024 - 2025 роки.

 

ІІІ. Мета Програми

   Програма розвитку молодіжної політики Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки розроблена з метою створення додаткових можливостей для становлення, розвитку та підвищення рівня конкурентоспроможності молоді, реалізації її конституційних прав і свобод, утвердження у молодіжному середовищі здорового способу життя, сприяння ініціативі та активності молодих громадян в усіх сферах життєдіяльності суспільства й держави

Програма ґрунтується на аналізі стану і проблем розвитку української молоді, результатів попереднього етапу реалізації державної молодіжної політики, а також враховує програмні вимоги і перспективи, декларовані в Національній молодіжній стратегії до 2030 року, яка  передбачає запровадження нових підходів для розвитку молоді в Україні, враховує важливі аспекти, передбачені Цілями сталого розвитку України на період до 2030 року, молодіжними стратегіями та документами, що регламентують засади розвитку молодіжної політики ООН, Ради Європи та Європейського Союзу, а також демографічні, безпекові та економічні виклики.

Програма побудована з урахуванням вікових меж молоді віком від 14 до 35 років включно, у тому числі дітей віком від 14 до 18 років.

У Програмі визначаються загальні принципи, головні напрямки та основний зміст  перспективних заходів щодо підтримки та захисту молодих громадян громади.

Програма окреслює орієнтири для всіх, хто займається забезпеченням духовно-культурного та фізичного розвитку молоді,  формуванням патріотичної свідомості молоді, морально-правової  культури, профілактикою негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищах, підтримкою розвитку молодіжного підприємництва тощо, та конкурентноспроможності зокрема.

Досягнення означеної мети вбачається у комплексному та системному підході всіх суб’єктів молодіжної політики шляхом координації зусиль та засобів; поліпшенні соціально-економічних, побутових умов життя молодих громадян, розвитку їх громадянської та трудової активності, формуванні духовної культури.

                                

ІV. Основні завдання Програми

  • підвищення безпечності середовища та посилення життєстійкості молоді;
  • формування навичок здорового способу життя, розвиток фізичної культури, культури здорового харчування та психогігієни;
  • забезпечення залучення молоді до участі у суспільному житті, підвищення її самостійності, конкурентоспроможності, формування громадянських компетентностей;
  • підвищення мобільності, соціальної і культурної інтеграції молоді в суспільне життя України та світу.

 

V. Головні принципи Програми

1. Цілісність і наскрізність — будь-які рішення, спрямовані на розв'язання актуальних проблем молоді, повинні відповідати її інтересам, ураховувати специфічні потреби.

2. Участь — рішення, що стосуються молоді, ухвалюються за її участю.

3. Доказовість та науковість — всі рішення ґрунтуються на об'єктивній інформації про становище молоді у суспільстві, її цінностях, потребах та очікуваннях.

4. Інклюзивність — рішення сприяють розвитку самостійності молоді, створенню можливостей та усуненню бар'єрів, щоб жодна з її груп не була прямо чи опосередковано виключена із суспільства.

5. Рівність можливостей — рішення базуються на тому, що гідність людини є непорушною цінністю, незалежно від віку, статі, інвалідності, етнічного і соціального походження, релігійних та інших переконань, сімейного й майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.

VІ. Шляхи розв'язання проблем

З метою раціонального використання ресурсів Програма передбачає концентрацію зусиль на чотирьох пріоритетних напрямах:

  1. Безпека — підвищення безпечності середовища і посилення життєстійкості молоді.

 

  1. Здоров'я — формування навичок здорового способу життя, розвиток та збереження фізичної культури, культури здорового харчування та психогігієни.

 

  1.  Спроможність — залучення молоді до участі у суспільному житті, підвищення її самостійності, конкурентоспроможності, формування у молоді громадянських компетентностей.

 

  1. Інтегрованість — підвищення мобільності, соціальної і культурної інтеграції молоді в суспільне життя України та світу.

 

Пріоритет 1. Безпека планується реалізувати за такими завданнями:

 

  1. Зниження рівня невизначеності зовнішнього середовища шляхом отримання знань про засади функціонування держави і суспільства.
  2. Посилення життєстійкості, що допомагає справлятися з небезпечними ситуаціями, асоціальною поведінкою, ризиками, які супроводжують перехід молоді від дитинства до дорослого життя.
  3. Розвиток безбар'єрного простору.
  4. Безпечне поводження із соціальними мережами та Інтернетом.
  5.  Запобігання та протидія будь-яким формам насильства проти молоді (домашнє насильство, булінг (цькування), мобінг тощо).
  6. Формування у молодих батьків відповідального ставлення до виховання своїх дітей шляхом підвищення рівня власної поінформованості та адаптації найкращих світових практик з виховання дітей і батьківства.
  7. Популяризація та поширення практики позитивного батьківства.
  8. Надання психологічної допомоги, у тому числі молодим сім'ям.
  9. Підтримка і надання послуг молодим сім'ям, зокрема тим, що потрапили у складні життєві обставини.

 

Пріоритет 2. Здоров'я планується реалізувати за такими напрямами:

 

  1.  Популяризація здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров'я, принципів здорового харчування, відповідних знань і навичок щодо соціально безпечної поведінки.
  2. Консультування і супроводження з питань фізичного та психічного здоров'я, вакцинації, запобігання інфекційним та неінфекційним захворюванням, у тому числі таким, що передаються статевим шляхом.
  3. Діагностика, виявлення проявів вживання психоактивних речовин, різних форм залежності, запобігання їх виникненню, а також палінню.
  4.  Сприяння розвитку спорту, вуличних тренувань та фізичної культури.

 

Пріоритет 3. Спроможність планується реалізувати за такими напрямами:

 

  1. Формування ключових компетентностей, необхідних кожній сучасній людині для самореалізації, зокрема підприємливості та фінансової грамотності; розвиток лідерства, лідерських навичок (саморозвиток, міжособистісні стосунки та суспільна відповідальність) як складових освітніх заходів та програм формальної і неформальної освіти. 
  2. Заохочення молоді до отримання якісної освіти (STEM-освіти), проведення досліджень та оволодіння науково-технічними, інженерними професіями.
  3. Підвищення рівня конкурентоспроможності та зайнятості молоді, здійснення консультування щодо професійного і кар'єрного розвитку, враховуючи її інтереси, можливості та потреби ринку праці, із залученням батьків, роботодавців та інших заінтересованих сторін з урахуванням їх впливу на вибір професійної діяльності.
  4. Сприяння розвитку соціального шкільного підприємництва з метою формування у учнів підприємливості, отримання ними знань, навичок, дотримання стандартів доброчесності та антикорупційних принципів, необхідних для успішного та етично зваженого ведення власної справи.
  5. Підготовка фахівців, які працюють з дітьми та молоддю, у тому числі молодіжних працівників.
  6. Сприяння участі молоді у діяльності інститутів громадянського суспільства, залучення молоді до вирішення питань, пов'язаних з навколишнім природним середовищем.
  7. Створення умов для розвитку молодих осіб як цілісних особистостей, які гармонійно поєднують невпинний фізичний, емоційний, інтелектуальний розвиток на основі цінностей;

 

 Пріоритет 4. Інтегрованість планується реалізувати за такими напрямами:

 

  1. Розвиток волонтерської діяльності та мобільності молоді в межах України та в партнерстві з іншими державами.
  2. Підтримка та заохочення осіб з інвалідністю до повноцінної участі в економічному, соціальному та громадському житті.
  3. Проведення суспільно-просвітницьких кампаній, спрямованих на виховання у громадян поваги до прав осіб з інвалідністю та заохочення позитивних уявлень про осіб з інвалідністю і кращого розуміння їх суспільством.

 

Перелік завдань і заходів до  Програми розвитку молодіжної політики   Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки визначені у додатку №1.

 

VІІ. Очікувані  результати виконання Програми

 Молодь в результаті реалізації програми:

1) зростатиме з турботою про фізичне і психічне здоров'я з дитинства;

2) адекватно оцінюватиме загрози і реагуватиме на них, посилюватиме власну безпеку;

3) формуватиме компетентності для безпечного та гідного життя, розвитку і самореалізації у швидкоплинному та малопередбачуваному світі;

4) братиме участь у житті суспільства, територіальної громади, впливатиме на рішення, що стосуються її життя.

 

Найменування показника

Одини-ці виміру

Значення показників Програми

Усього

2024 р.

2025 р.

 

Фестиваль думок для молоді громади

Од.

2

1

1

 

Тренінги з профілактики асоціальної поведінки, ризиків, які супроводжують перехід молоді від дитинства до дорослого життя

Од.

2

1

1

 

Ресурсні кімнати в Красівському та Хажинському ліцеях для молоді з ООП та інвалідністю

Об'єкт

2

1

1

 

Тижні безпеки в інтернеті

Од.

2

1

1

 

Акції та профілактичні заходи із запобігання різних форм насильства в молодіжному середовищі

Од.

 2

1

 1

 

Психологічна підтримка молодих сімей, інформаційні кампанії з пропагування позитивного батьківства

Од.

2

1

1

 

Відкриття класу безпеки в Хажинському ліцеї та Красівському ліцеї

Об’єкт

2

1

1

 

Тематичні заходи із залученням фахівців щодо здорового харчування, безпечної поведінки та репродуктивного здоров'я

Од.

14

7

7

 

Профілактичні заходи щодо паління, вживання психоактивних речовин серед молоді

Од.

14

7

7

 

Спортивна форма для команд Великонизгірецької філії, Красівського ліцею, Семенівської гімназії

Компл.

3

3

0

 

Перевезення шкільних спортивних команд на змагання в межах України

Од.

10

5

5

 

Міжшкільні спортивні змагання та олімпійські тижні

Од.

12

6

6

 

Освітні заходи в молодіжному середовищі щодо формування лідерських якостей, підприємливості, фінансової грамотності, медіа грамотності

Од.

2

1

1

 

Інженерні (STEAM) тижні в закладах загальної середньої освіти

Од.

2

1

1

 

Національно-патріотичний маршрут «Колесом в історію»

Од.

2

1

1

 

Ярмарки професій в закладах загальної середньої освіти

Од.

2

1

1

 

Профорієнтаційний маршрут «Колесом в професію»

Од.

2

1

1

 

Волонтерські акції з підтримки ЗСУ, зі захисту довкілля.

 

Од.

10

5

5

 

Інформаційна кампанія з формування позитивного ставлення до людей з інвалідністю

Од.

2

1

1

 

Молодіжний працівник

Од.

2

1

1

           

 

Реалізація Програми сприятиме молоді стати свідомою, відповідальною та економічно активною, мати високий рівень життєстійкості, самостійності і спроможності, інтегрованою в суспільне життя держави та адаптованою до викликів сучасного світу.

Контроль за виконанням Програми здійснює постійна комісія сільської ради з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку.

 

VІІІ. Фінансування Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету сільської територіальної громади,  інших  джерел фінансування не заборонених законодавством.

                                               

ІX. Механізм  виконання та контроль за реалізацією Програми

Координацію діяльності  органів місцевого самоврядування,  пов'язаної з виконанням цієї Програми, здійснює Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради.

Виконавцями Програми є Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради, заклади загальної середньої освіти сільської ради, громадські та молодіжні організації причетні до розробки Програми, кожен в межах своєї компетенції.

Термін виконання програми - 31 грудня 2025 року.

 

 

 

 

 

 

Додаток № 1 до Програми

 

Перелік завдань і заходів до Програми розвитку молодіжної політики

Семенівської територіальної громади на 2024-2025 роки

 

 

 

  Завдання 

Програми

 Заходи 

 Програми

Механізм

реалізації

завдань та заходів

Програми

Виконавець

Відповіда-льні за виконання

Строк

вико-нання заходу

Джерело фінансування заходів

Проведення  Фестивалю думок для молоді громади

Послуги з перевезення учасників та відвідувачів фестивалю.

Придбання продуктів харчування.

Придбання канцелярських товарів.

 

За наявності фінансування

Відділ освіти, молоді та спорту. заклади освіти.

Сільська рада, Відділ освіти, молоді та спорту.

2024-2025

Місцевий бюджет

Тренінги з профілактики асоціальної поведінки, ризиків, які супроводжують перехід молоді від дитинства до дорослого життя

Придбання канцелярських приладь та товарів

За наявності фінансування

Заклади освіти

Заклади освіти

2024-2025

Місцевий бюджет

Ресурсні кімнати в Красівському та Хажинському ліцеях для молоді з ООП та інвалідністю

Придбання меблів, реабілітаційного обладнання та дидактичних матеріалів для Красівського та Хажинського ліцеїв

Поточний ремонт приміщень Красівського та Хажинського ліцеїв

Проведення занять для молоді з особливими освітніми потребами та інвалідністю.

За наявності фінансування

Відділ освіти, молоді та спорту.

Сільська рада, Відділ освіти, молоді та спорту.

2024-2025

Місцевий бюджет

Тижні безпеки в інтернеті

Організація тижнів безпеки в інтернеті в закладах освіти громади.

Не потребує фінансування

Заклади освіти

Заклади освіти

2024-2025

-

Запобігання насильству

 

Організація акцій та профілактичних заходів із запобігання різних форм насильства в молодіжному середовищі

Не потребує фінансування

Заклади освіти

Заклади освіти

 

2024-2025

-

 

Психологічна підтримка молодих сімей, інформаційні кампанії з пропагування позитивного батьківства

Послуги проведення тренінгів з психологічної підтримки молодих сімей. Проведення інформаційної кампанії з пропагування позитивного батьківства

За наявності фінансування

Відділ освіти, молоді та спорту Заклади освіти

Відділ освіти, молоді та спорту Заклади освіти

2024-2025

-

 

Відкриття класу безпеки в Хажинському ліцеї та Красівському ліцеї

Придбання меблів та дидактичних матеріалів для Красівського та Хажинського ліцеїв

Поточний ремонт приміщень Красівського та Хажинського ліцеїв

Проведення занять з домедичної підготовки, мінно-вибухової справи, пожежної безпеки для молоді

За наявності фінансування

Відділ освіти, молоді та спорту. заклади освіти.

Сільська рада, Відділ освіти, молоді та спорту.

2024-2025

Місцевий бюджет

Популяризація здорового способу життя

Організація та проведення тематичних заходів із залученням фахівців щодо здорового харчування, безпечної поведінки та репродуктивного здоров'я

Не потребує фінансування

Заклади освіти

Заклади освіти

2024-2025

-

Діагностика залежностей та вживання психоактивних речовин

Організація та проведення профілактичних заходів щодо паління, вживання психоактивних речовин серед молоді.

Не потребує фінансування

Заклади освіти. Центр ПМСД

Заклади освіти. Центр ПМСД

 

2024-2025

-

Сприяння розвитку спорту та фізичної культури

Придбання спортивної форми для команд Великонизгірецької філії, Красівського ліцею, Семенівської гімназії

За наявності фінансування

 

Відділ освіти, молоді та спорту, Заклади освіти

Відділ освіти, молоді та спорту, Заклади освіти

 

2024-2025

Місцевий бюджет

Сприяння розвитку спорту та фізичної культури

 

Послуги з перевезення спортивних команд закладів освіти громади на змагання в межах України

Послуги з проживання спортивних команд закладів освіти громади на змагання в межах України

Послуги з харчування спортивних команд закладів освіти громади на змагання в межах України

За наявності фінансування

 

Відділ освіти, молоді та спорту, Заклади освіти

Відділ освіти, молоді та спорту, Заклади освіти

 

2024-2025

-

Міжшкільні спортивні змагання та олімпійські тижні

Придбання грамот, кубків, медалей, спортивного інвентарю.

Послуги з перевезення шкільних спортивних команд.

За наявності фінансування

 

Відділ освіти, молоді та спорту, Заклади освіти

 

Відділ освіти, молоді та спорту, Заклади освіти

 

2024-2025

Місцевий бюджет

Формування ключових компетентностей для самореалізації

Організація та проведення освітніх заходів в молодіжному середовищі щодо формування лідерських якостей, підприємливості, фінансової грамотності, медіаграмотності

Не потребує фінансування

Заклади освіти

 

Заклади освіти

 

2024-2025

-

Проведення інженерних (STEAM) тижнів в закладах загальної середньої освіти

Придбання дидактичних матеріалів та навчального обладнання для ЗЗСО та ЗДО Семенівської сільської ради: навчальних роботів, тренувальних полів для робототехніки, електронних програмованих модулів, мехатронних систем, хімічних реактивів та посуду, мікроскопів, біологічних препаратів, витяжних шаф, верстатів, комп’ютерів, інтерактивних дошок.

За наявності фінансування

Відділ освіти, молоді та спорту,

Заклади освіти

Відділ освіти, молоді та спорту,

Заклади освіти

 

2024-2025

Місцевий бюджет

Національно-патріотичний маршрут «Колесом в історію»

Послуги з перевезення учасників маршруту

Придбання продуктів харчування

Придбання компасів, карематів, топографічних карт, стендів на історичну тематику, макетів зброї, медичних аптечок, захисних окулярів, протигазів, квадрокоптерів, зарядних пристроїв та акумуляторів для квадрокоптерів.

Поведення вишколів з цивільного захисту, орієнтування на місцевості, тактичної медицини, пілотування розвідувальними дронами для молоді громади. 

За наявності фінансування

Відділ освіти, молоді та спорту,

Заклади освіти

 

Відділ освіти, молоді та спорту,

Заклади освіти

 

2024-2025

Місцевий бюджет

Підвищення рівня конкурентоспро-можності та зайнятості молоді

Проведення ярмарок професій в закладах загальної середньої освіти

Не потребує фінансування

 

Заклади освіти

Заклади освіти

2024-2025

-

Підготовка фахівців, які працюють з дітьми та молоддю

Навчання молодіжних працівників серед числа педагогів закладів освіти громади

Не потребує фінансування

 

Заклади освіти

Заклади освіти

2024-2025

-

Профорієнтаційний маршрут «Колесом в професію»

Послуги з перевезення учасників маршруту

Послуги з харчування учасників маршруту Проведення профорієнтаційної роботи в молодіжному середовищі у форматі екскурсії на підприємства, хаби, ренноваційні центри тощо.

 

За наявності фінансування

 

Сільська рада,

Відділ освіти, молоді та спорту.

 

Сільська рада,

Відділ освіти, молоді та спорту.

2024-2025

Місцевий бюджет

Сприяння участі молоді у діяльності інститутів громадянського суспільства

 

Організація та проведення волонтерських акцій щодо підтримки ЗСУ, зі захисту довкілля.

 

Не потребує фінансування

Заклади освіти

 

Заклади освіти

 

2024-2025

-

Виховання у громадян поваги до прав осіб з інвалідністю

Організація та проведення інформаційної кампанії з формування позитивного ставлення до людей з інвалідністю

Не потребує фінансування

 

Заклади освіти

Заклади освіти

2024-2025

-

 

 

 

Секретар ради                                                                  Олена ГОРТОВЛЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь