Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення сесії №10 «Про затвердження Програми надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території Семенівської сільської ради на 2024 рік»

Кількість переглядів: 6
Скликання: 8 скликання 2023 року
Сесія: 29
Тип документу: Проєкт рішення сесії
Дата: 15.12.2023
Номер документу: 10
Назва документу: Про затвердження Програми надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території Семенівської сільської ради на 2024 рік
Прикріплені файли:

Україна

   СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

     БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

   ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

   П Р О Є К Т  Р І Ш Е Н Н Я

 

Двадцять дев’ята  сесія                                                          VΙIΙ скликання

 

від 20 грудня 2023 р.                                                                 №

 

Про затвердження Програми надання

підтримки внутрішньо переміщеним

та/або евакуйованим особам на території

Семенівської сільської ради на 2024 рік

 

З метою створення належних умов для забезпечення життєдіяльності внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб, відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Затвердити Програму надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території Семенівської сільської ради на 2024 рік, згідно з додатком.

          2.Відділу фінансів Семенівської сільської ради забезпечити фінансування заходів, передбачених Програмою підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим  особам на 2024 рік.

3.Контроль  за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку.

 

 

Сільський голова                                                               Наталія СЕМЕНЮК

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення сільської ради

від 20.12.2023 р. №_____

 

ПРОГРАМА

 надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території Семенівської сільської ради

на 2024 рік

 

І. Паспорт Програми

надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території Семенівської сільської ради на 2024 рік (далі – Програма)

 

1. Ініціатор розроблення Програми (замовник): Семенівська сільська рада.

2. Розробник Програми: Сектор соціального захисту Семенівської сільської ради, Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

3. Термін реалізації  Програми:  1 рік

4. Етапи фінансування  Програми: 2024 рік

5. Очікувані обсяги фінансування Програми: 

 

 

Рік

Обсяги фінансування

 

Всього,

(тис. грн.)

в т.ч. за джерелами фінансування

 

Бюджет громади,

(тис. грн.)

Інші кошти не заборонені законодавством,

(тис. грн.)

2024

В межах фінансових можливостей

В межах фінансових можливостей

------

 

 

6. Очікувані результати виконання Програми:

- забезпечення життєдіяльності внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб у звязку із введенням воєнного стану;

- задоволення продовольчих потреб внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам;

- надання підтримки для внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам;

- створення належних умов для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам.

7. Термін проведення звітності: щоквартально до 10 числа місяця наступного за звітним кварталом.

 

ІІ.  Загальні положення Програми

Програма надання підтримки внутрішньо переміщених осіб на період дії воєнного стану в Україні (далі – Програма) є програмою, спрямованою на створення та сприятливих умов перебування в області внутрішньо переміщених осіб.

Програма спрямована на сприяння у подоланні складних життєвих обставин у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України, забезпечення оперативної координації заходів з вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб.

Для цілей Програми під терміном «внутрішньо переміщена особа» розуміється  особа, яка після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та отримала довідку внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Програма визначає загальні принципи, головні напрями та основний зміст підтримки для внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим осіб. Ці заходи повинні забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на їх захист.

На сьогодні Семенівська громада стала прихистком для 100 внутрішньо переміщених осіб. Переважна більшість ВПО проживають у приватному секторі. Разом з тим створено місце компактного проживання для ВПО на базі Садківської філії Красівського ліцею, де також проживає частина ВПО.

Досягнення зазначеної мети вбачається в комплексному та системному підході до підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб шляхом координації їх дій для вирішення виникаючих проблем.

Основними принципами Програми мають стати заходи щодо забезпечення першочергового задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб та/або евакуйованих осіб, а саме:

  • евакуацію (вивезення) переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця;
  • оплату транспортних послуг,
  •  забезпечення надання адміністративних, соціальних та освітніх послуг внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам;
  • створення належних умов проживання для внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб;
  • вирішення питань по організації харчування внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб;+
  • сприяння у працевлаштуванні;
  •  забезпечення надання медичних послуг внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам,
  • оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

 

ПІ. Обґрунтування доцільності розроблення Програми

Програма надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території  Семенівської сільської ради на 2024 рік розроблена з  метою забезпечення підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб; зниження рівня соціальної напруженості в суспільстві та забезпечення на місцевому рівні неконфліктну інтеграцію переселених громадян у суспільстві; забезпечити інтеграцію переселених громадян до складу сільської територіальної громади та забезпечення належних умов тимчасового проживання.

 

ІV. Завдання Програми

Основними завданнями Програми є зниження рівня соціальної напруженості серед внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб  в суспільстві; сприяння інтеграції та соціальній адаптації таких осіб за новим місцем проживання; допомога в забезпеченні створення належних умов для життєдіяльності, прав та реалізації потенціалу; забезпечення соціальної, медичної, психологічної та матеріальної підтримки.

Метою Програми є здійснення комплексу заходів, спрямованих на створення належних умов для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та/або евакуйованих осіб у зв’язку із веденням воєнного стану, забезпечення їх харчуванням, товарами першої необхідності, здійснення евакуації та перевезення, оплати інших послуг, пов’язаних з підтримкою внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО).

 

V. Шляхи і способи виконання Програми

Затвердження Програми забезпечить ефективне розв’язання соціальних проблем, які виникають у внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб, у зв’язку з тим що в більшості випадків відбувається переміщення сімей з дітьми, громадян похилого віку або інвалідів, внаслідок чого це вимагає забезпечення  системності та адресності, координації взаємодії відділів та структурних підрозділів сільської ради, бюджетних установ, організацій.

Програма включає перелік завдань та заходів, фінансування яких дасть можливість створити належні умови перебування внутрішньо переміщених осіб у закладах та установах освіти, охорони здоров’я, культури та інші.

Програма реалізується шляхом здійснення заходів за напрямками:

  • створення належних умов для тимчасового проживання ВПО та/або евакуйованих осіб у зв’язку із введенням воєнного стану;
  • задоволення продовольчих потреб – закупівлю продуктів харчування, у тому числі дитячого харчування, питної води та їх доставку до місць призначення; приготування гарячого харчування;
  • забезпечення товарами першої необхідності, гігієнічними засобами;
  • евакуацію/вивезення/переміщення ВПО (оплата транспортних послуг, придбання паливно-мастильних матеріалів);
  • облаштування місць розміщення ВПО (придбання матеріалів, інвентарю, білизни (зокрема постільної), рушників, матраців тощо);
  • оплату інших заходів, спрямованих на підтримку ВПО (додаток №1).

 

 

VІ. Термін виконання Програми

Програма надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території  Семенівської сільської ради на 2024 рік розрахована на один бюджетний рік.

 

VІI. Обсяги та джерела фінансування Програми

Реалізація заходів Програми протягом 2024 року здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету сільської територіальної громади та інших коштів, не заборонених законодавством. Також, джерелом фінансування заходів, передбачених цією Програмою, можуть бути надходження загального та спеціального фондів (в тому числі бюджету розвитку) бюджету громади, кошти Державного бюджету України, інших місцевих бюджетів у вигляді міжбюджетних трансфертів (субвенцій, дотацій тощо), іноземних інвестицій, грантів.

 

VІII. Очікувані результати від реалізації Програми

Результатом успішного виконання заходів Програми надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території  Семенівської сільської ради на 2024 рік буде надання всебічної допомоги внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам щодо забезпечення належних умов проживання.

 

ІХ. Організація, координація та контроль

за ходом виконання Програми

Організаційне забезпечення виконання Програми покладається
на Семенівську сільську раду та Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради, координація – на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Контроль покладається на постійну комісію з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку.

 

 

 

Секретар ради                                              Олена ГОРТОВЛЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

                        Додаток № 1

до Програми надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на території  Семенівської сільської ради на 2024 рік    

 

Перелік заходів фінансування Програми

 

№ з/п

Найменування заходу

Виконавці

Термін викона-ння

Орієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн)

Очікувані результати

Роки

Всього

джерела фінансування

державний бюджет

обласний бюджет

 бюджет громади

інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Здійснення превентивних заходів щодо створення належних умов для тимчасового проживання  внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб (в тому числі проведення поточного ремонту будівель, приміщень комунальної форми власності та придбання матеріалів для проведення поточного ремонту, обладнання, предметів та інвентарю)

 

Семенівська сільська рада

 

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

 

 

КНП «Центр ПМСД» Семенівської сільської ради

2024

2024

 

В межах фінансових можли-востей

 

 

 

 

В межах фінансових можливостей

Надання всебічної допомоги внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам щодо забезпечення належних умов проживання

 

2

Надання транспортних послуг щодо забезпечення перевезень  внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

Семенівська сільська рада

 

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

 

2024

2024

 

В межах фінансових можли-востей

 

 

 

В межах фінансових можливостей

Забезпечення логістики щодо перевезення внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

3

Забезпечення харчуванням внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб (оплата послуг по харчуванню, кейтерингові послуги)

 

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

 

2024

2024

В межах фінансових можли-востей

 

 

 

В межах фінансових можливостей

Задоволення продовольчими потребами внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

4

Забезпечення постільними речами (матрацами, подушками, ковдрами, простирадлами, підодіяльниками, наволочками, спальними мішками) та побутовою технікою (зокрема електрочайником, праскою, кухонним приладдям), іншим господарським приладдям

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

 

2024

2024

В межах фінансових можливостей

 

 

 

 

В межах фінансових можливостей

Задоволення іншими необхідними потребами внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

5

Забезпечення засобами гігієни, миючими та дезінфікуючими засобами

Семенівська сільська рада

 

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради

2024

2024

В межах фінансових можливостей

 

 

В межах фінансових можливостей

Задоволення іншими необхідними потребами внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

6

Забезпечити надання адміністративних, соціальних та освітніх послуг внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам (сприяти реєстрації внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

та подання документів на отримання державних соціальних гарантій, отриманню освітніх

послуг дітьми дошкільно-

го та шкільного віку, отриманню психологічної підтримки)

Сектор соціального захисту Семенівської сільської ради, Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради,

Центр надання соціальних послуг Семенівської сільської ради

 

2024

2024

Не потребує фінансування

 

 

 

 

В межах фінансових можливостей

Своєчасне вирішення проблемних питань соціального захисту населення , реалізація права внутрішньо переміщених осіб на освіту

7

Сприяти здійсненню первинного медичного огляду внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

КНП «Центр ПМСД» Семенівської сільської ради

2024

2024

Не потребує фінансування

 

 

В межах фінансових можливостей

Реалізація права на медичну допомогу ВПО та/або евакуйованих осіб

 

 

Секретар ради

Олена ГОРТОВЛЮК

 

 

 

 

 

                           

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь