A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення сесії №82 «Про затвердження  Програми  підтримки  громадських ініціатив у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік»

Кількість переглядів: 161
Скликання: 8 скликання
Сесія: 4
Тип документу: Проєкт рішення сесії
Дата: 19.02.2021
Номер документу: 82
Назва документу: Про затвердження  Програми  підтримки  громадських ініціатив у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік
Прикріплені файли:

Україна

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

     П Р О Є К Т   Р І Ш Е Н Н Я

 

Четверта сесія                                                                       VIІΙ скликання

 

від 19 лютого 2021 р.                                                             № ______

 

 

Про затвердження  Програми 

підтримки  громадських ініціатив

у Семенівській сільській територіальній

громаді на 2021 рік

 

            З метою розвитку та покращення життя у Семенівській територіальній громаді, забезпеченню позитивних соціальних змін, та налагодження співпраці з Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» відповідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму підтримки громадських ініціатив у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік (додаток  1).

2.  Затвердити перелік заходів Програми підтримки громадських ініціатив у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік (додаток  2).

3. Доручити сільському голові Наталії Семенюк підписати договір з організації конкурсу проектів соціальної дії.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку.

 

 

 

Сільський голова                                                        Наталія СЕМЕНЮК

 

 

 

 

 

                                                                                               Додаток № 1

                                                                                        до рішення сільської ради

                                                                                   від 19.02.2021 р. № _____

 

 

 

 

 

 

Програма

підтримки громадських ініціатив

у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Загальні положення

 

Програма підтримки громадських ініціатив у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік (далі – Програма) є кроком сільської влади у напрямку створення умов для широкого залучення громадського сектору до ефективного вирішення завдань розвитку громади та спільного пошуку нетипових методів розв’язання проблем, що стоять перед громадою.

На сучасному етапі становлення України як демократичної, соціальної, правової держави важливого значення набувають процеси ефективної взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з інститутами громадянського суспільства.  Місцева влада зацікавлена у всебічному розвитку громадських організацій, органів самоорганізації населення (далі – недержавних організацій, НДО) з метою забезпечення повноцінної участі громадськості у формуванні і реалізації державної та регіональної політики.

НДО відіграють особливу роль у становленні демократії в Україні, захисті прав і свобод громадян, вивчаючи й озвучуючи суспільні потреби та пропонуючи нові ідеї та конкретну допомогу в їх реалізації. Співпраця влади з НДО є як індикатором, так і чинником розвитку громадянського суспільства.

Програма спрямовує зусилля місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на створення сприятливих умов для ефективного функціонування третього сектору, що є основною передумовою до більш повного використання потенціалу НДО для розвитку громади.

Програма базується на наступних основних принципах:

  •  демократизму, що передбачає максимально широку участь громадян в ухваленні і виконанні рішень органів влади, які зачіпають інтереси жителів;
  • відкритості, що передбачає повне і своєчасне інформування органами влади та НДО один одного і громадськості про свою діяльність;
  • гуманності і милосердя, які передбачають опору на загальнолюдські та духовні цінності, всебічну підтримку соціально незахищених верств населення;
  • соціального партнерства, що передбачає конструктивну взаємодію громадських об’єднань з органами влади, комерційними і некомерційними структурами в процесі вирішення проблем територіальної громади.

Ухвалена Семенівською сільською радою Програма буде значною мірою виконуватися силами самих НДО, що дозволить громаді зробити реальний крок уперед на шляху подальшого розвитку громадянського суспільства та задоволення потреб її жителів.    

Програма розроблена відповідно до Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благодійну діяльність та благодійні організації», постанов Кабінету Міністрів України                           від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості       у формуванні та реалізації державної політики», від 12  жовтня 2011 № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка»; наказу Міністерства економіки України від 4 грудня 2009  №1367 «Про Порядок обміну інформацією між виконавцями державних цільових програм та координації цієї роботи».

У ході розробки Програми враховані рішення сесій Семенівської сільської ради, пропозиції виконавчого комітету, громадських організацій, творчих об’єднань.

 

ІІ. Обґрунтування необхідності прийняття Програми

 

Програма розроблена для підтримки ініціатив, що спрямовані на розвиток місцевих громад. Аналіз стану співпраці  жителів громади  з органами місцевої влади свідчить про те, що соціальна активність за останні роки значно зросла, вони готові втілювати у життя цікаві ідеї. Але для цього потрібен механізм, адже неможливо передбачити в бюджеті всі невеликі корисні справи, в яких виникне потреба в громаді упродовж року. Ідеальний механізм для цього – це конкурс соціальних проектів. Активісти вчаться формулювати ідею, розраховувати кошторис, шукати однодумців, потім звітувати перед громадою про виконану роботу. 

Конкретні заходи з подальшої розбудови громадянського суспільства в Україні на рівні Семенівської сільської територіальної громади складатимуть головний зміст Програми.

 

ІІІ. Мета Програми

Проведення комплексу організаційно-правових та матеріально-фінансових заходів, спрямованих на розвиток громадської активності та підтримку громадських ініціатив з об’єднання зусиль громадян у вирішенні місцевих проблем.

 

IV. Завдання Програми

  • Організувати проведення навчальних заходів для місцевих НДО по розробці та реалізації соціально спрямованих неприбуткових проектів;
  • Об’єднати реально діючі НДО громади, сприяти координації їхньої діяльності;
  • Провести конкурс неприбуткових соціальних проектів;
  • Залучити підприємців громади до співпраці з НДО.

 

V. Очікувані результати Програми

  • Збільшення соціальної активності громадян;
  • Налагодження соціального партнерства між владою, бізнесом і НДО;
  • Об’єднання зусиль НДО, сприяння системності в їхній діяльності;
  • Реалізація низки соціальних проектів силами НДО в рамках конкурсу соціальних проектів.

 

VI. Фінансове забезпечення Програми

Забезпечення реалізації заходів, передбачених Програмою, здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, громадських організацій, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

   Для забезпечення реалізації Програми необхідні видатки в розмірі 150000 (сто п’ятдесят тисяч гривень 00 коп.) гривень.

 

VІІ. Механізм управління та здійснення контролю за виконанням Програми

 

При розробці Програми враховувались наступні обставини:

 

  • Реальний стан розвитку місцевих НДО;
  • Доцільність поліпшення організаційно-правового забезпечення діяльності НДО, надання їм методичної та фінансової допомоги;
  • Необхідність налагодження соціального партнерства  НДО  з підприємцями  та місцевою владою.

 

 

 Для відслідковування ходу реалізації Програми проводитиметься постійний моніторинг виконання передбачених заходів та неприбуткових соціальних проектів.

 

 

 

Секретар сільської ради                                           Олена ГОРТОВЛЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                              Додаток 2

                                                                                        до рішення сільської ради

                                                                                   від 19.02.2021 р. № _____

            Заходи

  Програми підтримки громадських ініціатив у Семенівській сільській територіальній громаді на 2021 рік 

 

Заходи

Терміни

Відповідальні

 

 

Загальна сума, грн.

Інформаційно-правове забезпечення реалізації  Програми

00,00 

 

  1.  

Створити умови для жителів громади для створення соціальних ініціатив: надати можливість активним громадянам виходити із своїми пропозиціями та сприяти їх реалізації

 

Протягом року

Виконавчий комітет

 сільської ради

 

00,00

  1.  

Забезпечити висвітлення в місцевих ЗМІ заходи з підтримки соціальних місцевих ініціатив

Протягом року

 Виконавчий комітет

 сільської ради 

00,00 

Проведення конкурсу соціальних проектів

300 000,00

  1.  

Підготовка та організація конкурсу соціальних проектів (проведення робочих нарад, навчальних заходів для членів НДО, індивідуальні консультації,  підготовка документації,  здійснення оголошення конкурсу), проведення турів конкурсу

Потягом року

Виконавчий комітет

 сільської ради, НДО

 

 

 

300 000,00

  1.  

Забезпечення  висвітлення  проведення конкурсу соціальних проектів у місцевих ЗМІ та на інтернет-ресурсах

Протягом року

 Виконавчий комітет

 сільської ради

  1.  

Кошти на реалізацію проектів-переможців

Протягом року

Виконавчий комітет

 сільської ради, НДО


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь