Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення сесії №90 «Про затвердження Програми громадського здоров’я Семенівської сільської територіальної громади Бердичівського району Житомирської області на 2021 – 2023 роки»

Кількість переглядів: 190
Скликання: 8 скликання
Сесія: 4
Тип документу: Проєкт рішення сесії
Дата: 19.02.2021
Номер документу: 90
Назва документу: Про затвердження Програми громадського здоров’я Семенівської сільської територіальної громади Бердичівського району Житомирської області на 2021 – 2023 роки
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.03 МБ)

 

Україна

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

     П Р О Е К Т Р І Ш Е Н Н Я

 

Четверта сесія                                                                         VIІΙ скликання

 

від 19 лютого 2021 року                                                         № ______

 

Про затвердження Програми громадського

здоров’я Семенівської сільської територіальної

громади Бердичівського району Житомирської

області на 2021 – 2023 роки

 

З метою розвитку системи громадського здоров’я, попередження захворювань, заохочення до здорового способу життя способом об’єднання зусиль усієї Семенівської територіальної громади, керуючись ст. 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму громадського здоров’я Семенівської сільської територіальної громади Бердичівського району Житомирської області на 2021 – 2023 роки (додаток № 1).
  2. Затвердити Перелік завдань і заходів Програми громадського здоров’я Семенівської сільської територіальної громади Бердичівського району Житомирської області на 2021 – 2023 роки (додаток № 2).
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку.

 

 

 

 

Сільський голова                                                            Наталія СЕМЕНЮК

                                                                                             

 

 

 

 

 

                                                                                            Додаток № 1

                                                                                        до рішення сільської ради

                                                                                   від 19.02.2021 р. № _____

 

 

Програма

громадського здоров’я

Семенівської сільської територіальної громади

Бердичівського району Житомирської області

на 2021 - 2023 роки

 

І. Паспорт Програми

1.

Ініціатор розроблення Програми

Виконавчий комітет Семенівської сільської ради

2.

Розробник Програми

КНП «Обласний центр громадського здоров’я» ЖОР

Виконавчий комітет Семенівської сільської ради

3.

Відповідальний виконавець Програми

Виконавчий комітет Семенівської сільської ради

4.

Учасники Програми

Відділ фінансів, відділ бухгалтерського обліку та господарського забезпечення, відділ організаційно-кадрової, правової роботи та з питань діловодства, відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради, Центр надання соціальних послуг Семенівської сільської ради, Центр культури та дозвілля Семенівської сільської ради, інші органи місцевого самоврядування, підприємства та установи

5.

Строк реалізації Програми

2021-2023 роки

6.

Перелік бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

Місцевий бюджет, інші джерела фінансування

7.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

 

В межах фінансових можливостей

 

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Програма розвитку громадського здоров’я Семенівської сільської територіальної громади на 2021-2023 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до Концепції розвитку системи громадського здоров’я в Україні, схваленої розпорядження КМУ від 30.11.2016 року №1002-р, Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», схваленою Указом Президента України від 12.01.2015 року №5, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів», Закону України «Про засади державної регіональної політики», Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 31 березня 2016 року № 79 «Про затвердження Методики розроблення, проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації регіональних стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації», Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 07.12.2017 №2233-VIIІ з 1 січня 2020 року.

Процес децентралізації забезпечив передачу основних функцій та повноважень щодо формування системи охорони здоров’я на рівень територіальних громад.

Територія громади згідно з адміністративно-територіальним устроєм України входить до складу Бердичівського району Житомирської області. Загальна чисельність населення Семенівської ОТГ станом на 01.01.2021 року складає 5177 осіб, померло 72 особи, народилось 47. У віковій структурі населення громади працездатне населення становить 55,6%. 48,5% населення складають чоловіки, 51,5% - жінки.

Демографічна ситуація в Семенівській ТГ, як і в Бердичівському районі та Житомирській області, має негативні тенденції. За даними Головного управління статистики у Житомирській області, в 2019 році загальний коефіцієнт смертності населення Бердичівського району становив 18,8 на 1 тис. населення, у тому числі сільського населення – 19,0 на 1 тис. населення. Загальний коефіцієнт смертності сільського населення району перевищує обласний на 4,5%. Показники народжуваності продовжують знижуватись – 8,6 на 1 тис. населення проти 10,4 на 1 тис. населення у 2018 році, а природне скорочення населення району складає мінус 10,2 проти мінус 8,1.

Відмічається зростання загального тягаря хвороб. Викликає занепокоєння тенденція до погіршення стану здоров’я дорослого населення та молоді, збільшення частоти хвороб серцево-судинної системи, соціально-значущих хвороб, онкологічних захворювань. Первинні рівні інвалідності дорослого та працездатного населення району зросли на 13,8% та 16,9% у порівнянні з 2018 роком.

          Захворюваність населення Бердичівського району на злоякісні новоутворення у 2019 році найвища серед районів області та перевищує обласний показник. Особливої уваги потребують заходи щодо профілактики, раннього виявлення та лікування соціально небезпечних захворювань. Залишається високою захворюваність на активний туберкульоз серед мешканців району – протягом 2018-2019 років показники захворюваності  вище обласних. Показники смертності населення Бердичівського району від хвороб системи кровообігу перевищують обласні показники.

Погіршення стану здоров’я зумовлене насамперед комплексом не тільки медичних, а й соціально-економічних та екологічних чинників. Рівень санітарної культури населення залишається недостатнім, значна його частина має шкідливі для здоров’я звички. Нині існує значна непоінформованість серед населення про основні поняття і принципи громадського здоров’я, фактори ризику інфекційних (низький рівень вакцинації, небезпечне інтимне життя, вживання наркотиків) та неінфекційних (тютюнопаління, вживання алкоголю, ожиріння, гіподинамія) хвороб і їх наслідків. Тенденцію до зростання мають показники поширеності захворювань внаслідок вживання психоактивних речовин. Рівні поширеності хронічного алкоголізму, наркоманії серед сільського населення району вищі обласних показників. Показник поширеності хронічного алкоголізму серед сільського населення Бердичівського району вище у 2,6 разів, ніж серед міського.

Розробка і прийняття Програми пов’язані з необхідністю оновлення підходів до охорони здоров’я, реалізації заходів, спрямованих в першу чергу на запобігання виникнення захворювань, а не на лікування.

Враховуючи пріоритетність державної політики щодо створення системи громадського здоров’я, розвиток регіональної системи громадського здоров’я, напрямки розвитку громади, Програма громадського здоров’я дозволить ефективно реалізувати  заходи, спрямовані на створення середовища, що сприяє зміцненню здоров’я, та інвестувати фінансові ресурси громади в якісні послуги охорони здоров’я.

 

ІІІ. Мета та завдання Програми

Мета Програми: збереження і зміцнення здоров’я населення громади, попередження захворювань, продовження активного, працездатного віку та заохочення до здорового способу життя, підвищення ефективності заходів, спрямованих на профілактику захворювань шляхом об’єднання зусиль органів державної влади та місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, культури та освіти, населення громади.

Завдання: формування місцевої політики щодо збереження здоров’я населення, у тому числі репродуктивного здоров'я жіночого населення громади, профілактики хвороб, створення безпечних умов проживання

 активізація діяльності ТГ у напрямі профілактики захворювань шляхом залучення працівників як системи охорони здоров’я, так і освіти, а також виконавчого комітету сільської ради.

 

ІV. Основні напрями, шляхи досягнення мети, завдань Програми:

Оптимальними шляхами розв’язання проблем, визначених Програмою є:

- профілактика неінфекційних захворювань шляхом підвищення рівня відповідальності населення громади за своє здоров'я на основі дотримання здорового способу життя, розвитку санітарної, репродуктивної та фізичної культури, пропаганди правильного харчування;

- профілактика окремих інфекційних та паразитарних захворювань шляхом: вакцинації проти вірусу папіломи дівчаток вікової групи 9-14 років (інвестиція в здоров’я майбутніх поколінь);

- щорічної профілактики гельмінтних інвазій серед дітей організованих колективів;

- покращення харчування дітей в навчально-виховних закладах громади, впровадження принципів раціонального харчування, забезпечення харчоблоків сучасним технологічним кухонним обладнанням та інвентарем;

- створення умов для безпечного проживання в населених пунктах шляхом забезпечення населення питною водою гарантованої якості; проведення планової санітарної очистки населених пунктів; посилення заходів з охорони громадського порядку; озеленення населених пунктів, благоустрою населених пунктів громади;

- профілактику дорожнього травматизму шляхом: покращення освітлення вулиць населених пунктів; прибирання снігу та вчасне посипання вулиць, пішохідних доріжок  піщаними сумішами.

 

V. Очікувані результати, ефективність Програми

Реалізація Програми дасть змогу:

  • зменшити тягар захворювань населення громади на:
  • серцево-судинні;
  • онкологічні захворювання;
  • хвороби органів травлення;
  • соціально значущі захворювання;
  • небезпечні інфекційні захворювання.

- знизити ризики захворювання майбутніх жінок-матерів на рак шийки матки;

- створити безпечні та комфортні умови виховання, навчання, та харчування дітей в дошкільних та шкільних учбових закладах громади;

- створити безпечні для здоров’я жителів населених пунктів громади умови праці, навчання, побуту, відпочинку та активного дозвілля;

- популяризувати серед населення громади принципи раціонального харчування та здорового і безпечного способу життя;

- покращити матеріально-технічний стан закладів первинної медичної допомоги громади.

 

VІ. Обсяг та джерела фінансування Програми

        Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету у межах асигнувань, що передбачаються на відповідний рік.

       

VІІ.  Координація та контроль за ходом виконання Програми

Контроль за виконанням Програми і координація дій між виконавцями Програми покладається на виконавчий комітет Семенівської сільської ради, що відповідає за:

  • обґрунтовану оцінку результатів виконання Програми та в разі потреби розробку пропозицій щодо доцільності продовження тих чи інших заходів і завдань, уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, переліку виконавців;
  • інформування сільського голови про хід виконання Програми, реалізацію її завдань і заходів та ефективність використання коштів.

 

Секретар сільської ради                                           Олена ГОРТОВЛЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь