Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Проєкт рішення сесії №4 «Про Комплексну програму захисту населення і території Семенівської сільської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки»

Кількість переглядів: 94
Скликання: 8 скликання
Сесія: 9
Тип документу: Проєкт рішення сесії
Дата: 21.09.2021
Номер документу: 4
Назва документу: Про Комплексну програму захисту населення і території Семенівської сільської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки
Прикріплені файли:
  1. Проєкт рішення сесії (0.07 МБ)

Україна

СЕМЕНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

П Р О Є К Т  Р І Ш Е Н Н Я

 

Дев’ята сесія                                                                                 VIІΙ скликання

 

від    вересня 2021 р.                                                                       № ____

 

 

Про Комплексну програму захисту населення

і території Семенівської сільської територіальної

громади від надзвичайних ситуацій техногенного

та природного характеру на 2021-2025 роки

                                                           

 

З метою реалізації на території громади державної політики у сфері цивільного захисту, забезпечення охорони життя, здоров’я людей та навколишнього природного середовища, для запобігання та реагування на надзвичайні події та ситуації, відповідно до Кодексу цивільного захисту України, постанов Кабінету Міністрів України від 09 січня 2014 року № 11 "Про затвердження Положення про єдину державну систему цивільного захисту" (зі змінами), від 11 березня 2015 року № 101 “Про затвердження типових положень про функціональну і територіальну підсистему єдиної державної системи цивільного захисту”, керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

          1.Затвердити Комплексну програму захисту населення і території Семенівської сільської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки (додається).

 

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку та постійну комісію сільської ради з  питань земельних відносин, будівництва та екології.

 

 

Сільський голова                                                               Наталія СЕМЕНЮК

 

 

 

 

                                                                                                  Додаток

                                                                                        до рішення сільської ради

                                                                                             від 17.09.2021 р. № ___

 

Комплексна програма захисту населення і території

Семенівської сільської територіальної громади від

надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

на 2021-2025 роки

 

І. Загальні положення

1.1. Загальна характеристика Комплексної програми

1

Ініціатор розроблення Програми

Семенівська сільська рада

2

Розробник програми

Семенівська сільська рада

3

Відповідальний виконавець програми

Семенівська сільська рада

4

Учасники програми

Районний сектор ГУ ДСНС України у Житомирській області;  керівники підприємств, організації, установ Семенівської сільської ради

7

Терміни реалізації програми

5  років

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього 

В межах фінансових можливостей бюджету

8.1

в тому числі бюджетних коштів

В межах фінансових можливостей бюджету

 

- з них коштів державного бюджету

-

- з них коштів обласного бюджету

-

- з них коштів  бюджету міської територіальної громади

В межах фінансових можливостей бюджету

8.2

Кошти не бюджетних джерел

-

 

1.2. Обґрунтування необхідності Комплексної програми

Комплексна програма захисту населення і територій Семенівської сільської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки (далі – Комплексна програма) розроблена на виконання Кодексу цивільного захисту України, постанов Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 року №775 «Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій», від 27.09.2017 року № 733 «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення у надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту», від 19.08.2002 року № 1200 «Про затвердження Порядку забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю» (із змінами), від 09.01.2014 року № 11 «Про затвердження Положення про єдину державну систему цивільного захисту» та від 09.10.2013 року № 787 «Про затвердження Порядку утворення, завдання та функції формувань цивільного захисту».

На території Семенівської сільської ради розташовані потенційно небезпечних об’єкти, що несуть загрозу життю і здоров’ю людей та довкіллю громади. Унаслідок цього складається тенденція до виникнення надзвичайних ситуацій.

Також можливі аварії з викидом (виливом) небезпечних хімічних речовин, у тому числі при транспортуванні автомобільним та залізничним транспортом.

Крім того актуальною є проблема забезпечення безпеки населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, що спричиняються небезпечними природними явищами: підтопленнями, буревіями, сильними опадами, градом, обледенінням.

Аналіз небезпечних подій вказує, що основними причинами виникнення техногенних аварій та збільшення їх негативного впливу є:

- послаблення механізму регулювання безпеки у виробничій сфері, зниження стійкості виробництва до аварій;

- зношеність основних виробничих фондів, відсутність фінансування заходів їх оновлення;

- відсутність  спеціалізованої техніки для організації водовідведення підтоплених опадами територій;

- зниження кваліфікаційного і професійного рівня персоналу об’єктів підвищеної небезпеки.

Під час проведення аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій особливого значення набуває наявність матеріальних резервів на всіх рівнях.

Комплексна програма спрямована на реалізацію державної політики щодо:

- запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру й окремих їх наслідків;

- проведення пошукових, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України;

- вирішення комплексу завдань щодо створення місцевого матеріального резерву для запобігання, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру з метою екстреного використання його у разі виникнення надзвичайних ситуацій;

- розвиток системи оповіщення і зв’язку;

- удосконалення системи реагування на надзвичайні ситуації;

- розвиток і вдосконалення рятувальних сил на водних об’єктах;

- проведення роз’яснювально-пропагандистської роботи серед населення;

- зменшення кількості загиблих під час надзвичайних ситуацій та подій, що дозволить у повному обсязі виконати завдання, пов’язані з рятуванням людей та збереженням довкілля.

Реалізація заходів Комплексної програми дасть змогу удосконалити систему цивільного захисту, створити ефективні сили цивільного захисту для зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій та досягнення гарантованого рівня захисту населення і території Семенівської територіальної громади від їх наслідків.

 

1.3.Система управління та контролю за ходом виконання Комплексної програми

Координацію і контроль за ходом виконанням Комплексної програми здійснює виконавчий комітет сільської ради.

З метою дотримання принципу колегіальності, компетентності та прозорості організаційного та фінансового забезпечення реалізації Комплексної програми, забезпечення систематичного контролю за ходом її виконання здійснює постійна комісія сільської ради з питань бюджету, комунальної власності та планування соціально-економічного розвитку та постійна комісія сільської ради з  питань земельних відносин, будівництва та екології.

 

1.4. Внесення змін до Комплексної програми

Зміни до програми вносяться уразі потреби та можуть передбачати:

  • включення до затвердженої програми додаткових заходів і завдань;
  • уточнення показників, обсягів та джерел фінансування, переліку виконавців, строків виконання програми та окремих заходів і завдань;
  • виключення із затвердженої програми окремих заходів і завдань, щодо яких визнано недоцільним подальше продовження робіт.

Рішення про внесення змін до Комплексної програми приймається сільською  радою. У разі  крайньої необхідності доручається виконкому сільської ради вносити зміни та доповнення до Комплексної програми з подальшим затвердженням на сесії сільської ради.

ІІ. Мета та завдання Комплексної програми

Метою Комплексної програми є забезпечення виконання державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, створення ефективних сил цивільного  захисту  для зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій та досягнення гарантованого рівня захисту населення і території громади від їх наслідків, проведення роз’яснювально-пропагандистської роботи серед населення.

 

ІІІ. Основні пріоритети та завдання Комплексної програми

Для розв'язання проблем захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій передбачається виконання основних завдань Комплексної програми, що включають проведення комплексу робіт:

- запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та захист населення і територій;

- підготовка населення і фахівців до дій щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації;

- навчання представників формувань та підрозділів, які беруть участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, навичкам надання медичної допомоги;

- створення матеріального та майнового резервів для цілей запобігання виникненню та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- проведення оновлення або придбання відсутнього обладнання, пристроїв та засобів порятунку та захисту людей від негативного впливу надзвичайної ситуації, іншої техніки необхідної для підвищення ефективності оперативного та комплексного реагування на надзвичайні ситуації;

- проведення реконструкції системи централізованого оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій.

приведення захисних споруд цивільного захисту у стан готовності до використання за призначенням.

 

ІV. Очікувані результати Комплексної програми

Виконання Комплексної програми забезпечить повноцінне функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи, запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, внаслідок чого будуть реалізовані заходи, спрямовані на максимально можливе системне та економічно обґрунтоване зниження негативного впливу надзвичайних ситуацій на населення, об’єкти господарювання та довкілля.

Здійснення основних завдань Комплексної програми дозволить:

- забезпечити належний рівень безпеки населення, захищеності територій, об'єктів виробництва і соціально-культурної сфери від надзвичайних ситуацій;

- знизити ризик виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізувати їх наслідки;

- збереження життя та здоров'я громадян, національного багатства і навколишнього природного середовища.

V. Фінансування завдань Комплексної програми

Фінансування Комплексної програми здійснювати в межах асигнувань, передбачених бюджетом та з інших джерел, не заборонених законодавством шляхом спрямування коштів відповідним виконавцям.

Реалізацію Комплексної програми передбачається здійснювати за рахунок коштів:

- субвенцій з державного бюджету;

- з резервного фонду місцевого бюджету;

- інших джерел фінансування не заборонених законодавством (спонсорська допомога).

Обсяг фінансування завдань і заходів Комплексної програми здійснюється в межах фінансових можливостей бюджету Семенівської сільської територіальної громади.

Ресурси та майно, придбане на кошти виділені за Комплексною програмою, надаються виконавцям програми без права на передачу стороннім особам або іншим підрозділам.

 

 

 

 

 

Секретар ради                                                                            Олена ГОРТОВЛЮК


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь