A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Як оподатковується дохід фізичної особи від продажу продукції, вирощеної на власній земельній ділянці?

Дата: 09.04.2021 18:36
Кількість переглядів: 211

                                                                                               

 

Як оподатковується дохід фізичної особи від продажу продукції, вирощеної на власній земельній ділянці?

 

Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області інформує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

-   садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. Якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

 -   особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

При цьому розмір вищезазначених земельних ділянок та розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховується. Якщо розмір зазначених земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати  річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з таких доходів  за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Податкова декларація  за 2020 рік подається до 01 травня 2021 року.

Підставою для невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника  доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції,  є наявність у такої фізичної особи довідки за формою № 3-ДФ, яка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад за місцем  проживання платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання радою письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

 

                                                           Бердичівська ДПІ  ГУ ДПС у Житомирській області             


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь