A A A K K K
для людей із порушенням зору
Семенівська громада
Житомирська область, Бердичівський район

“Децентралізація – це готовність людей брати не тільки владу, а й відповідальність. А також думати і вчитись”

Дата: 17.01.2018 22:25
Кількість переглядів: 1137

Нещодавно голова Семенівської об’єднаної територіальної громади Наталія Семенюк в складі делегації побувала в Польщі, де ознайомлювались з реформою децентралізації.

– Розкажіть про поїздку. Де Ви були і що Вам показували?

– Розпочали ми з міста Люблін, де були загальні тренінги та презентації про суть змін, які пережила країна та як змінилась архітектура влади, яку вдалось вибудувати. Наступного дня в нас вже було практичне вивчення. Ми побували у двох гмінах – Адамув та Госцірадов.

Це потужні гміни, які мають значні бюджети. Наприклад у Госцірадові бюджет минулого року склав понад 26 мільйонів злотих (це понад 180 мільйонів гривень), і це на 7,5 тисяч населення при території у 159 квадратних кілометри. Нам показували школи, садки, музеї, інші туристичні об’єкти.

Поляки звикли до влади та повноважень. Люди від громадян невеличкого села і до містян Любліна своєю цінністю, поряд з патріотизмом та працелюбністю, ставлять свободу. І передусім у прийнятті рішень на місцях. Наприклад, ніхто краще мешканців Адамува не знає, що потрібно зробити у місцевій школі. А якби хтось і знав, то поляки не дозволили б собі нав’язати чиюсь думку чи позицію.

– Будь-яка зміна несе в собі як позитив так і негатив. Що наші сусіди робили не так?

– Необдумані рішення. В першу чергу це стосується фінансової компетентності. Коли для реформ у гміни хлинули кошти, то всі на місцях кинулись відновлювати все, що мали з часів комуністичного періоду. Але з часом всі зрозуміли, що відновлювати сотні заводів, фабрик та підприємств не потрібно, адже вони вже не конкурентні. Тоді почали думати. Перше – за які гроші утримувати вже відновлені об’єкти. Друге – на яких проектах можна заробляти кошти для розвитку громад.

Ці рішення давались дуже важко, але результат отримали приголомшливий.
Як відомо, в Україні немає жодного сміттєпереробного підприємства, та й про львівську проблему всі знають.

А ось, у Люблінському воєводстві невеликих 15 гмін співфінансують сміттєпереробний завод, який частину сміття переробляє, як вторинну сировину, а частину утилізує. Таким чином громади отримують чималий прибуток.

Я була дуже здивована, коли наші колеги з гмін розповіли, що вони не утримують комунальні Будинки культури. Вони прорахували, що утримувати штат і приміщення дорожче, ніж віддати ці повноваження на реалізацію громадським організаціям та активним людям, яким здають в оренду приміщення та за бюджетні і грантові кошти організовують дозвілля громад та процес розвитку та самоосвіти. І все це без бюрократії, без витрат на адміністрування і мороки з організаційними питаннями.
Якщо у нас активісти нерідко тільки вимагають, критикують і контролюють, то у Польщі активні люди роблять, організовують та несуть відповідальність.

– Чим відрізняється процес об’єднання громад у Польщі, від того, що наразі відбувається в Україні?

– Реформа децентралізації в Україні, на думку наших колег з Польщі, дуже ліберальна. Ми даємо дуже багато часу громадам на добровільне об’єднання, і сьогодні частина країни живе в нових умовах, а інша існує в старій парадигмі. В наших сусідів все відбулося не так ліберально. Людям дали матрицю громад, провели вибори і вся країна пішла шляхом реформ.

– Який практичний досвід Ви отримали від поїздки?

– Завжди треба бути готовим до змін та брати на себе не тільки владу, а й відповідальність. По іншому нині не можна – або ти встигаєш за потоком прогресу та інформації, або тебе занесе в глухі закутки. І постійно думати, як отримати фінансування та з розумом освоїти ці кошти. На жаль, сьогодні в українських громадах важко переконати людей не оглядатись на владу району, області чи на Київ, а взяти відповідальність на себе.

І ще один дуже важливий момент – вчитися менеджменту, вчитися формувати ідею та шукати можливості для її впровадження – ось такою тепер має бути мета голови об’єднаної територіальної громади.

– Наталіє Володимирівно, ось вже рік, як створена Семенівська ОТГ. Чи готові Ви прозвітувати, що зроблено за цей період, які є проблеми і як виконується Ваша передвиборна програма?

– Так, готова. Найближчим часом проінформуємо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь